Mesleğe göre iftar ve sahur mönüsü

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Eylül 2008 16:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Hangi meslek grubu çalışanları ne yemeli? İşte mönü...

Herkesin alması gereken kalori miktarı farklı. Bu fark yapılan işe göre de değişiyor. Sürekli oturarak iş yapanlarla, uzun süre ayakta ve dışarıda kalanların nasıl iftar ve sahur mönüsü uygulaması gerektiğini aktardık bu bölümde...

Masa başı işi olanlar ve sürekli oturanlar

Bu meslek grubunda çalışanlar sürekli oturmak zorunda olanlar başta kabızlık, dolaşım problemleri ile kas ve iskelet sistemi (boyun, sırt ve bel ağrısı) görülmektedir. Kilo almaya en meyilli gruptur.

iFTAR VE SAHUR ÖNERiLERi

Oruç açarken kayısı ve su... İftarda sebze çorbası, bol salata, sebze, meyve ve kalsiyum kaynağı marul, muz, tahılları sofralarında bulundurmalıdır. Ayrıca iftardan 1,1.5 saat sonra yürümeleri tavsiye edilir.

UZUN SÜRE AYAKTA DURANLAR

Öğretmenler, kuaförler, tezgahtarlar, hizmet sektörü. Bu meslek grubunda ağırlıklı olarak Sırt, bel, ayak ağrıları, varisler görülür. Harcadıkları kalori oturarak çalışanlara göre daha fazladır ve biraz daha yüksek kalorili beslenme programı uygulayabilirler. Ancak bu grubun düzensiz beslenme alışkanlığı yaygın görüldüğü için kilo almaya müsaittir. İşlerinde insan iletişimi ağırlıklı olduğu için stresin önüne geçmeleri gerekir.

iFTAR VE SAHUR ÖNERiLERi

Çay ve kahve yerine bitki çayları, ılık az yağlı ya da yağ süt tecih etmelidirler. İftar açarken hurma ardından yoğurt çorbası, etli sebze yemekleri, bulgur pilavı, iftardan iki saat sonra meyva ve sahurda düşük kolesterollü ve az sodyum içeren, fosfor, bakır ve demir açısından zengin son derece sağlıklı bir besin olan kuru üzümü yulaf ezmesine ilave edip yağsız süt ile tüketebilirler. B2, B12 vitamini ve günlük kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 40 a yakınını karşılamış olursunuz. Kalsiyum, güçlü kemikler için gerekli olduğu kadar, kalbin ve diğer kasların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için de gereklidir. Özellikle bu kişilerin ramazan boyunca rahatlama teknikleri uygulamalarında fayda vardır. Ramazan bu alışkanlıkların kazanılması için ideal bir dönemdir.

UZUN SÜRE DIŞARIDA KALANLAR

Bu kişilerin beslenme alışkanlıkları geçiştirme esasına dayalı olduğundan karbonhidratlı lif içeriği düşük besinler tüketirler. Bunun sonucunda bağırsak sorunlarıyla sık karşılaşırlar. Uzun süre dışarıda kalan bu meslek grupları özellikle iftar saatinde dışarıda hatta işlerinin başında olabiliyorlar. Bu grubun her zaman olduğu gibi Ramazan'da da çalışma şartlarına uygun bir beslenme programı belirlemesi gerekir.

iFTARiYELiKLERiNiZi YANINIZDA BULUNDURUN

İftar saati geldiğinde dışarıda olanların yiyecek alternatifleri daralıyor. Tercih edilenlerse genelde hamur işleri, kebap,fast food ürünleri ya da bisküvi gibi atıştırmalıklar olabiliyor. Bu sağlıksız durumun önüne geçmek için iftariyelikleri yanınızda bulundurmanızı öneriyoruz. Birkaç hurma, taşınabilir küçük boy yoğurtlar, tercihan kepekli ekmeğe hazırlanmış sandviçler hem pratik hem pratik hem sağlıklı olacaktır. 1-1.5 saat sonrasında sebze çorbası ve meyva yiyebilir. Özellikle her yerde bulabileceğiniz taşınması kolay buz kutuları iftar alternatiflerinizi genişletecektir. Sürekli topluluk içinde bulunan bu grubun Ramazanda hastalıklara karşı direncini koruması için C vitamininden zengin gıdaları ihmal etmemelerini öneririz.

Dr. İsmail Ağar

Tel: 0216 414 99 00

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber