MEB'in Atamaları Durdurma Kararı Ne Anlama Gelmektedir?

Milli Eğitim Bakanlığı 9 Eylül 2008 tarihinde, tüm illere gönderdiği yazı ile, bazı ististanalar dışında atamaları durduğunu belirtmiştir. Bu haber sonrasında memurlar.net'e çok sayıda soru ulaşmıştır. Özellikle bu yazının müdür yardımcılığı veya anadolu liselerine yapılan atamaları kapsayıp kapsamayacağı sorulmaktadır. bu soruların cevapları için başlığa tıklayınız.

12 Eylül 2008 MEB, atamaların durdurulmasına ilişkin açıklama yazısı yayımladı
9 Eylül 2008 MEB, atamaları durdurdu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Eylül 2008 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB, Yarıyıl Tatiline Kadar Atamaları Durdurdu Başlıklı haber sonrasında bir çok mail bize ulaşmıştır. Bu maillerde MEB tarafından yayımlanan bu emrin tam olarak anlaşılmadığı görülmüştür.

Bu emrin anlamını örneklerden ve sorulardan yola çıkarak yayımlayalım:

- Öncelikle bu karar ilk kez öğretmen olarak atanacak olan ve bakanlıkça Eylül (ağustos ataması sonucu göreve başlamayanlar ile atamaları iptal edilenlerin yerine) ve Sonbaharda atama yapacağız şeklindeki açıklamalarıyla ilgisi yoktur. Şubatta yapılacak atamalarla da bir ilgisi yoktur.

- Bu emirle; Memurlar.Net'te, MEB, İl İçi Yer Değiştirme Sorununu Çözmelidir başlığıyla yayımladığımız haber içeriğinde bahis konusu olan İl içi yer değiştirme sıra çalıştırmalarının yönetmeliğe aykırı ve eksik yapılması nedeniyle ortaya çıkan durumu, sıra tayini bekleyen öğretmenlerin atanmalarını adeta hayale dönüştürmektedir. Yani Şubat sonuna kadar geçerli olan Sıraların çalıştırılması işlemi eğer uygulanırsa sadece yarıyıl tatilinde çalıştırılacaktır. Yarı yıl tatiline kadar sıra tayini yapılmayacaktır.

- Yine aynı yazıda dile getirdiğimiz ve MEB tarafından atamalar ve ilişik kesme dahil tüm işlemlerinin Eylül ayının ilk haftasında yapılmasını istediği Yeni Açılan Kurumlara öğretmen atamaları ile ilgili olarak işlemleri bir çok il milli eğitim müdürlüğü tamamlamadığından bu okullarımız kadrolu öğretmenden mahrum kalacak ve ücretli öğretmenlerle iş götürülecektir.

Bu okullara Norm Fazlası öğretmenler ya da Sağlık ve Olağanüstü hal kapsamında yer değiştiren öğretmenler gidebilecekken aynı yazıda dile getirdiğimiz 20-25 yılını doldurmuş öğretmen gidemeyecektir. Yeni açılması nedeniyle bu kurumlarda sıra durumu söz konusu olmadığından, hatta ve hatta ilk kez öğretmen olacaklar (eylül ve sonbahar ataması) da bu kurumlara gidebileceklerdir.

Bu kararla beraber bakanlık kendisi tarafından yayımlanan Güncellenmiş İl İçi Yer değiştirme Kılavuzuna da aykırı hareket etmiştir. Bu kılavuzun güncellenmesinin üzerinden bir ay dahi geçmemiştir. Bu kılavuza göre örneğin yeni açılan kurumlara atama ve görevlendirmelerin yapılacağı belirtilmektedir.

- Yine bakanlıkça yayımlanan bu emirde var olan başka bir çelişki ise; bu yıl sıraları sadece 04 Ağustos ta çalıştıran (ki bazı iller daha geç) bakanlık, sıraların çalıştırılmasından sonra görevlendirmeler yapması ve bu görevlendirmeleri bu emirle iptal etmemesi öğretmenler üzerinde soru işaretleri bırakmıştır. Gelen bilgilerden yapılan görevlendirmelerin özellikle köyden kent merkezlerine ve sıralı okullara yapıldığı anlaşılmaktadır. Sırada öğretmen varken o kurumu görevlendirme ile doldurmanın anlamsızlığı da tartışma konusudur.

- Karardan sonra en çok gelen sorulardan bir diğeri ise; Yapılmakta olan Müdür Yardımcılığı atamalarının bu durumdan nasıl etkileneceği sorusudur. Bakanlık bu kararla Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre yapılan yer değiştirme ve görevlendirmeleri durdurmuştur. Oysa ki Yönetici atamaları bu yönetmeliğe göre değil Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Bu nedenle Sınav kazananları etkileyen bir durum yoktur.

- Başka bir soru: yeni açıklanan Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Spor Liselerine yapılan atamaları kapsayıp kapsamadığı... Bu atamalar Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik e göre yapıldığından bu atamaları da kapsamamaktadır.

Açıklama bizim, takdir ve konu ile ilgili değerlendirmeler eğitimcilerindir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber