Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu'ndan yolsuzluk iddiasına jet yalanlama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Eylül 2008 11:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ANKA haber ajansı bugün geçtiği haberde, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulunun yolsuzluk yaptığını iddia etti. Ajansın iddiasına göre, Teftiş Kurulu Başkanı fiyat yönünden ucuz olmayan bir binanın kiralanmasına karar vermişti.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından memurlar.net'e gönderilen açıklamada söz konusu iddiaların tümü yalanlanmıştır. Açıklamada "iddianın aksine fiyat yönünden en ucuz olan binanın kiralandığı" belirtilmişir.

Yine açıklamada mülk sahibinin binayı tefriş ettikten sonra Teftiş Kurulunun taşındığı belirtilmiştir. İl günlerde binada küçük çaplı bazı sorunlar yaşandığını ancak bunun mülk sahibi tarafından giderildiğinin belirtildiği açıklamada " Asansör tamir edilmemiş, bina sahibi tarafından tamamen yenilenmiştir." denildi.


İŞTE SAĞLIK BAKANLIĞININ AÇIKLAMASI

Memurlar.Net Haber Sitesi Editörlerine

Sitenizde ANKA Haber Ajansı kaynak gösterilmek suretiyle 11/09/2008 tarihinde yayımlanan ?Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda yolsuzluk iddiası? başlıklı haberinizde yer alan iddialar gerçek dışı, yalan ve iftira içeriklidir.

5283 sayılı Kanun gereğince bazı kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığına devri ile birlikte artan iş yüküne bağlı olarak müfettiş sayımızın yetersizliği nedeniyle 21/06/2005 tarihli ve 5371 sayılı Kanun ile 13/12/1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 10.maddesi gereği, ihtiyaca binaen diğer kamu kurum ve kuruluşlarından 2005 ve 2006 yıllarında Bakanlığımıza 80 adet müfettiş alımı yapılmış, ayrıca 100 civarında da sınavla müfettiş yardımcısı alımı planlanmıştır. Teftiş Kurulu Başkanlığının Konur Sokak'ta bulunan hizmet binasının ihtiyaca cevap vermemesi üzerine ayrı bir bina kiralamak için 27/10/2005 tarihli 8101 sayılı yazı ile Başbakanlıktan izin talep edilmiştir. Bu arada Maliye Bakanlığından ve Ankara Defterdarlığından kamu binası tahsis talebinde bulunulmuş ancak olumlu cevap alınamamıştır. Anıt Cad. No:12 Mebusevleri-Tandoğan/ANKARA adresinde bulunan binanın aylık brüt 51.750.-YTL ile kiralama işlemi Başbakanlıkça 07/06/2006 tarihli ve 10562 sayılı yazıyla uygun bulunmadığından yeniden kiralık bina aranmasına başlanmıştır. Oluşturulan komisyon tarafından tespit edilen 5 binadan kiralamaya uygun 4 bina tespit edilerek mevzuata uygun piyasa araştırmaları yapılmış, nihayetinde aylık 34.000.-YTL(Brüt 39.819.-YTL) bedelle iddianın aksine fiyat yönünden de en ucuz olan İstanbul Cad.No:52 adresinde bulunan binanın kiralanmasına karar verilmiş, söz konusu kiralama işlemi Başbakanlığın(Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı) 01/05/2007 tarihli ve 10616 sayılı yazısı ile uygun görülmüştür. Teftiş Kurulu Başkanı olarak metrekare fiyatı en düşük olan binanın kiralanmasına ilişkin fikir değiştirilmesi söz konusu olmamış söz konusu binalar içerisinde metrekare fiyatı en düşük olan binaya onay verilerek kiralama cihetine gidilmiştir.

Binanın, müfettişlerin kullanımına uygun şekilde tadilat ve bakımı bina sahibi tarafından yapılmış, bina ile ilgili olarak Başkanlığımızca hiçbir harcama yapılmamıştır. Bina sahibinin taahhüdünü yerine getirdiği, boya, badana, tadilat, elektrik ve su tesisatı, vb. yönden hiçbir eksiğinin bulunmadığı Teknik Komisyon tarafından rapor edildikten sonra bina Başkanlığımızca teslim alınarak taşınma işlemleri başlatılmıştır. Taşınıldıktan sonra ilk günlerde yaşanan küçük problemler yine bina sahibi tarafından giderilmiş olup, şuanda hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Asansör tamir edilmemiş, bina sahibi tarafından tamamen yenilenmiştir.

Dolayısıyla haberinizde ileri sürülen ve Başkanlığımızı hedef alan iddialar gerçek dışı, haksız isnat ve iftira içeriklidir. Gerçek dışı ve iftira haberi yapan ve yayımlayanlar hakkında yargı yoluna gidilecektir.

Bu tür tek taraflı yapılan gerçek dışı haberler öncelikle adaletin, objektifliğin simgesi olan Teftiş Kurulumuza, dolayısıyla Devletimize olan güvenin sarsılmasına neden olacağından, iddialar Kurulumuzdan teyit ettirilmeden yayımlanmaması gerektiği değerlendirilmektedir.

Bilgilerinizi ve düzeltme metnimizin aynen yayınlanmasını rica ederim.

Muhammet GEDİK
Sağlık Bakanlığı
Teftiş Kurulu Başkanı


ANKA HABER AJANSININ HABERİ

Son dönemde art arda yolsuzluk iddiaları gündeme gelirken, bir yolsuzluk iddiası da Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda ortaya çıktı. Teftiş Kurulu, 15-20 bin YTL'lik kira bedelli binayı KDV hariç 34 bin YTL'ye kiraladı. Teftiş Kurulu Başkanı Muhammet Gedik, ilk olarak metrekare fiyatı en düşük olan binanın kiralanmasına onay verirken, daha sonra fikir değiştirerek, komisyon tarafından kiralanmasına onay verilmeyen ve Aydeniz İnşaat'a ait binanın kiralanmasına karar verdi.

Sağlık Bakanlığı'nda yolsuzlukların üzerine gitmesi görevini yürüten Teftiş Kurulu'nun "yolsuzluk yaptığı" iddia edildi. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın bulunduğu hizmet binasının 2006 yılında değiştirilmesi kararı alındı. Teftiş Kurulu tarafından oluşturulan komisyon, hizmet binası olabilecek yerleri araştırırken, kullanılabilecek 4 bina belirledi. Komisyon Anıt Caddesi, Ceyhun Atıf Kansu Caddesi, Çukurambar ve Ulus'ta belirlediği 4 bina ile ilgili tutanak hazırladı. Komisyon, Anıt Caddesi ile Ceyhun Atıf Kansu Caddesi'nde yer alan binaların kiralanabilir nitelik taşıdığına karar verirken, Çukurambar ve Ulus'taki binaların ise metrekare fiyatlarının yüksek olduğu ve kiralanmaya uygun bulunmadığı görüşünü bildirdi.

-ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ ?15-20 BİN YTL? DEDİ-

Teftiş Kurulu Başkanlığı binalar ile ilgili olarak asıl kira bedellerini Belediye Zabıta Müdürlüklerine sorarken, Altındağ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Ahmet Aydeniz İnşaat Turizm Gıda Eğitim Öğretim İthalat ve İhracat AŞ'ye ait Ulus'ta İstanbul Caddesi İskitler civarında bulunan binanın kira bedelinin 15-20 bin YTL olabileceği kararını verdi. Teftiş Kurulu Başkanlığı ise Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı'na 23 yaşındaki binanın 39 bin 819 YTL aylık kira bedeli ile kiralanması talebini bildirdi. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer imzası ile Sağlık Bakanlığı'na gönderilen yazıda, binanın söz konusu bedelle kiralanmasının uygun olduğunu bildirildi.

-KDV HARİÇ 34 BİN YTL'YE KİRALANDI-

Söz konusu binanın tadilat masrafı ise 450 bin YTL olarak belirlenirken, tadilatın ise kira sözleşmesinin imzalanmasından 60 gün sonra başlatılacağı Ahmet Aydeniz İnşaat AŞ tarafından taahhüt edildi. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Muhammet Gedik ile Ahmet Aydeniz İnşaat AŞ, söz konusu binanın kira sözleşmesini 23 Mayıs 2007 tarihinde imzaladı. KDV hariç 34 bin YTL, KDV dahil 40 bin 120 YTL kira bedeli ile imzalanan sözleşme ile 4 yıllık kira sözleşmesi yapıldı. Binanın tadilat işleri ise Aydeniz İnşaat tarafından 60 gün sonra yapıldı.

Söz konusu binanın yaşlı olması ve büyük oranda tadilat görmesi nedeniyle Teftiş Kurulu binasında sürekli problem çıktığı iddia edilirken, asansörlerin de sürekli bozulduğu ve tamirat yapıldığı savunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber