Eczacılardan 2008 ilaç protokolüne iptal istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2008 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalanan "Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol"ün bazı hükümlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

TEİS tarafından Danıştay'a verilen dava dilekçesinde, hastaların poliklinik muayene katkı paylarının eczaneler tarafından tahsilinin, hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdiği, uygulamada bir çok sorun yaşanmasına neden olduğu, Anayasa'da açıkça yasaklanan "angarya" hükmünde olduğu belirtildi. Endikasyon dışı ilaç yazımıyla ilgili hükmün ise "hastaların ilaca ulaşmalarını kısıtladığı" ileri sürüldü.

Kuruma serbest eczanelerden teslim edilen faturaların örnekleme yöntemiyle ödenmesine ilişkin itirazın da yer aldığı dilekçede, örnekleme ile ilgili yasal mevzuatın hizmet faturalarına yönelik olduğu, eczane faturalarının ise bu kapsama girmediği savunuldu.

Dava dilekçesinde, faturaların ödeme süresiyle ilgili olarak hastane eczanelerine serbest eczanelere göre "ayrıcalık ve imtiyaz tanındığı" da iddia edildi.

Dava dilekçesinde, cezai şartlarla ilgili hükümlerin iptali istenirken, "Protokolün idari bir düzenleme olduğu, idari bir düzenlemenin içinde yer alan para cezalarına ilişkin yaptırımların da idari para cezası hükmünde bulunduğu, idari para cezaları re'sen takdir edilemeyeceği gibi, yasal dayanağı olmayan idari para cezası düzenlemesinin hukuken yoklukla malul olduğu" iddia edildi.

Dilekçede, önceki protokol hükümlerine göre feshedilen sözleşmesiyle ilgili ihtiyati tedbir kararı aldıran eczacıların 2008 protokolünü imzalayamadıkları, mağdur oldukları, açık ve ağır hukuk ihlali yaşadıkları ileri sürülerek, "Anayasa'nın dava açma özgürlüğü tanıyan 36. maddesine, idare aleyhine dava açma özgürlüğü tanıyan 125. maddesine ve hukuka açıkça aykırılık taşıyan bu maddenin yürütmesinin durdurulması ve iptali gerektiği" ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber