Sanal müzeye 93 bin gerçek gezinti
Kayseri'de multimedya araçlarıyla kentin kültürel, sosyal ve coğrafi yapısının anlatıldığı Kent ve Mimar Sinan Müzesi'ni yılın ilk 8 ayında 90 bin kişinin bizzat, 4 bin kişinin de internet yoluyla gezdi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan, geçtiğimiz yıl 50 bin kişi olan ziyaretçi sayısının bu yılın ilk 8 ayında iki katına çıkarak 93 bin 191 kişiye ulaştığını söyledi. Türkiye'nin ilk sanal müzesini internet yoluyla da 4 bin kişinin gezdiğini belirten Durukan, kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçileri, şehir hakkında detaylı bilgiler edinmeleri amacıyla Kent ve Mimar Sinan Müzesi'ne yönlendirdiklerini ifade etti. Bu çerçevede Avusturya Cumhurbaşkanı Dr. Heinz Fischer gibi siyasetçisinden sanatçısına birçok kişinin müzeyi gezdiğini anlatan Durukan, "Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından işadamı Kadir Has'ın desteğiyle Fuar Kültür Merkezi'nde yapılan müze binası 'sanal müze' alanında ilk olma özelliğini taşıyor. Türkiye'de benzeri bugün sadece Bursa'da var. Müzede tamamen dijital araçlar aracılığıyla Kayseri hakkında en detaylı bilgilere ulaşılabiliyor. Müzeye gelen ziyaretçinin giriş bankosunda giriş kaydı "Müze Giriş Kontrol Sistemi" programı ile yapıldıktan sonra, isteğe göre Türkçe veya İngilizce ses cihazı ve kulaklık veriliyor. 82 ekran monitörlerde, 12 ayrı bölümde 6'şar dakikalık video prodüksiyonları, tercihe göre Türkçe veya İngilizce olarak kulaklıklardan dinlenebiliyor. Ziyaretçi hangi monitörün önündeyse o sunuma ait sesi duyuyor. Monitörlerdeki sunuların sesleri "Müze Seslendirme Sistemi" ile gerçekleştiriliyor. Bu 12 ayrı bölümde, kentin tarihi, tarihi eserleri, coğrafi özellikleri, sanayi faaliyetleri, yapısal biçimi, mutfağı, el sanatları, doğal güzellikleri ile Erciyes dağı tanıtılıyor. " dedi.
Müzede kültürel bilgilerin yanında kent yerleşim planı hakkında bilgiler de verildiğini anlatan Oktay Durukan, "Müzenin ortasında 5 metrekare çapında kent maketi yer alıyor. Maketin dış kenarına 3 adet dokunmatik kiosk yerleştirdik. Maket Kayseri kent merkezinin mevcut yapılarını gösteriyor. Önemli yerler farklı renkte yaptık. Bu kiosklarda "Kent Rehberi" programı çalışıyor. Ziyaretçiler sadece ekrana dokunarak Kayseri ile ilgili öğrenek istediği rehber ve tanıtım bilgisini Türkçe ve İngilizce olarak alabiliyor." diye konuştu.
Kayseri'yi anlatırken Mimar Sinan'ı da unutmadıklarını kaydeden Durukan, müzenin ikinci katını büyük yapı ustasının tanıtımına ayırdıklarını dile getirdi. Durukan şöyle devam etti: "Binamızın üst katını Mimar Sinan'ın tanıtımına ayırdık. Burada Mimar Sinan; hayatı, Sinan ve Süleymaniye, Sinan'da Sivil Mimari, Sinan ve Selimiye, Sinan'ın Sanatı ve Eserleri, Sinan'ın Yurtdışı Eserleri gibi 6 ayrı bölümde anlatılıyor. Ayrıca Sinan'ın eserlerinin maketleri bulunuyor." (CİHAN)