DITI sistemiyle, meme kanseri teşhisi fotoğraf çektirmek kadar kolay

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2008 16:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kızılötesi termal görüntüleme olarak bilinen ve Digital Infrared Thermal Imaging (DITI) adı verilen sistemle, meme kanserleri, fotoğraf çektirmek kadar kolay şekilde erken teşhis edilebiliyor. DITI test uygulaması, İzmir'deki Ege Palas Oteli'nde basın toplantısıyla tanıtıldı.

Meme kanseri taramasıyla ilgili bilgiler veren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Balcısoy, bu hastalığın diğer organları da etkilediğini belirterek, "Askeriyede de kullanılan DITI sistemiyle kadınların korkulu rüyası meme kanserine erken teşhis konuluyor." dedi.

Meme kanserinin problem olmaktan çıktığını savunan Prof. Dr. Balcısoy, "Dünyada ve ülkemizde her yaştaki kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri, DITI testiyle erken tespit edilebiliyor. DITI sisteminin uygulaması fotoğraf çektirmek kadar kolay ve riski de yok. Yaş sınırı yok ve hamilelerde de kullanılabiliyor." şeklinde konuştu.

Meme kanseriyle ilgili teşhis ve tedavi çalışmalarıyla tanınan Op. Dr. Cüneyt Tuğrul ise, bu uygulamanın toplumsal önemine değindi. Tuğrul, kesin sonuç için diğer iki sistemi de kullanmaya devam ettiklerinin altını çizdi.

ABD'de 210, Avrupa'da 300, Türkiye'de dört merkezde DITI sistemiyle meme kanseri taraması yapılıyor. Mammografi ve ultrasonografinin yanı sıra 20 yıldan uzun süredir Avrupa ve ABD'de kullanılmaya başlanan DITI, her yaştaki kadında hastalığı erken aşamada algılama imkanı veriyor. İnceleme yapılan kişinin hiçbir şekilde radyasyona maruz kalmadığı, temas olmadan uygulanan ve ağrısız bir klinik test olan DITI, mammografi çekiminin fazla etkili olmadığı 40 yaşın altındaki kadınlar için özellikle faydalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber