Erdoğan: Üniversiteler özgür düşüncenin evi olmalıdır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2008 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin eleştirel aklın, özgür düşüncenin yuvası olması gerektiğini belirterek, "Fikirlerin en ölçülü ve en demokratik biçimde ifade edilebildiği, saygı gördüğü bir üniversite ortamından hiç kimse rahatsız olamaz, olmaya da hakkı yoktur" dedi.

Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2008-2009 Akademik Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iktidarları döneminde eğitim ve ekonomide kaydettiği mesafeyi anlattı.

Hakkari'de, Tunceli'de üniversite kurulduğunu, bu üniversitelerin bu illerin çehresini değiştireceğini belirten Erdoğan, üniversite ayağı eksik bir sanayileşme ve bir ekonomik büyümenin, orada ilerlemenin eksik olması anlamına geleceğini ifade etti.

Erdoğan, bu nedenle özellikle teknik üniversitelerden taleplerinin, sanayiyi, yenileşmeyi destekleyecek işbirliği imkanlarını mümkün olduğunca geliştirmeleri olduğunu söyledi.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bütün üniversitelerimizde birbirine saygı çerçevesinde en aykırı fikirler dahil serbestçe yer bulabilmeli, serbestçe tartışılabilmelidir. Yeter ki hakaret içermesin. Bunu sadece öğrencilerimiz için söylemiyorum. Öğretim elemanlarımız da hiçbir kaygı, hiçbir endişe taşımadan görüşlerini ifade edebilmelidir. Eleştirme, inceleme, araştırma, sorgulama, tetkik etme, düşünce özgürlüğünün temelidir, özgürlük için düşüncenin gelişmesinin ön şartıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği gibi fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek durumundayız. Bunu başarmaya mecburuz. Farklılıklarımızı bir zenginlik olarak gördüğümüz sürece dinamizmimizi artırabilir, gerçek potansiyelimizi harekete geçirebiliriz."

Başbakan Erdoğan, üniversitelerin evrensel bilginin ve evrensel değerlerin temsilcisi ve beşiği olduğunu, ancak üniversitelere özgürlük ortamı sağlanmadığı taktirde tutucu bir ortama dönüşme riski bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Üniversiteler, her türlü siyasi müdahaleden, devletin, hükümetin müdahalesinden kesinlikle uzak olmalıdır. Üniversiteler olabildiğince bağımsız ve özerk bir işleyişe sahip olmalıdır. Ancak üniversitelerimizde aynı şekilde zihinler de bağımsız olmalıdır. Üniversitenin her bir ferdi özgür düşünceyi serbestçe ifade edebilmelidir. Üniversite, siyasetin de toplumun da üzerinde bir yerde durmak zorundadır. Biz, üniversiteyi toplumsal gelişmenin, ilerlemenin, büyümenin öncüsü olarak görmek istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber