Stoklar eridi, ekimde fotoğraf makinesi yüzde 20 zamlanıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Eylül 2008 18:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dijital fotoğraf makinesi almayı düşünenlere firmalardan kötü haber geldi. Şirketler, Maliye Bakanlığı'nın temmuzda getirdiği Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) gelecek aydan itibaren fiyatlara ekleyecek.

Bu da yüzde 20 zam anlamına geliyor. 300 YTL'lik makine iki hafta sonra 360 yeni liraya, bin 500 YTL'lik makineler ise bin 800 liraya satılacak. Stokları eritmek için vergiyi fiyatlara 3 aydır yansıtmadıklarını belirten firmalar, "Acele edin. Stoklar tükenmek üzere. Ucuz makine almak için son fırsat." çağrısında bulunuyor.

Cep telefonundan sonra en çok ilgi çeken elektronik ürün dijital fotoğraf makineleri. 2007 yılında Türkiye'de 700 binden fazla dijital fotoğraf makinesi satıldı. Kaçak gelen ve yurtdışına çıkan eş-dosta sipariş edilen ürünlerle birlikte bu sayının 1 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Pazarın büyüklüğü ise 300 milyon doları aştı. Büyüyen bu pazardan daha fazla vergi almak isteyen Maliye, 1 Temmuz'da ÖTV kapsamına fotoğraf makinelerini de dahil etti. Buna göre satılan her dijital makineden yüzde 20 ÖTV kesiliyor. Bu yıl yüzde 35 büyüme hedefi koyan sektör ise ek verginin satışları azaltmaması için ÖTV'yi bir süreliğine fiyatlara yansıtmama kararı almıştı. Vergi zammından etkilenmek istemeyenlerin yoğun ilgisiyle firmaların stokları tükenmeye başladı.

Olympus Türkiye Genel Müdürü Ali Demirtel ekim ayından itibaren ÖTV zammının fiyatlara ekleneceği bilgisini verdi. Demirtel, bu sebeple makine almak isteyenlere 'acele edin' tavsiyesinde bulundu. Ali Demirtel, ÖTV nedeniyle ciddi kayba uğrayacaklarını düşünüyor. Sektörde büyümenin bu sene yüzde 15'te kalacağını tahmin ederken, "Bundan sonraki dönem daha da zorlu geçecek. Planlarımızı yeniden revize ettik." dedi. Demirtel, yüzde 18'lik mevcut KDV'den dolayı ürünlerin Türkiye'de zaten yüksek fiyata satıldığını vurguladı ve bundan sonra kaçak ürün satışının daha da artacağına dikkat çekti. Yüzde 20'lik ÖTV ile birlikte kaçak malın yüzde 38 daha avantajlı hale getirildiğini ifade etti. Fotoğraf makinesi firmaları, trafik kazalarında sürücülere fotoğraf çekerek kendi tutanaklarını hazırlama imkanı getirilmesiyle satışların artacağını umuyordu. Ancak Ali Demirtel, bu uygulamanın satışlara beklenen etkiyi yapmadığını bildirdi. Son yıllarda firmaların profesyonel makineleri ön plana çıkardığına işaret eden Demirtel, Avrupa'da yüzde 70 küçük makinelerin, yüzde 30 profesyonel makinelerin satıldığını söyledi. Demirtel'e göre Türkiye'de de ilgi yavaş yavaş bu yöne kayıyor. Profesyonel makine üreten firma sayısı az. Ancak küçük makinelerde durum tam tersi. Bu alanda kıran kırana bir rekabet yaşanıyor.

Megapiksel, yanlış anlaşılıyor

Piyasada yüzlerce farklı marka ve modelde dijital fotoğraf makinesi bulunuyor. Ancak tüketici, ürünlerin özellikleri ve bunların ne ifade ettiğinden habersiz. Genellikle yüksek megapikselli ürünlerin daha iyi olduğu düşünülüyor. Cep telefonu şirketleri de bu ilgiden yararlanmak için yüksek megapikselli kameralara sahip ürünler geliştiriyor. Megapiksel yarışının tüketiciyi yanılttığını dile getiren Olympus Türkiye Genel Müdürü Demirtel, "Megapiksel görüntünün kalitesini artırmaz, sadece ebadını büyütür. Tüketicilerin ürün seçiminde fiyat kadar bu hususa dikkat etmesinde fayda var." diye konuştu.

Türkiye'ye özel servis merkezi

Türkiye'deki genç nüfusun ilgisini gören Japonlar, Olympus'un buradaki yatırımlarını artırma kararı aldı. Sadece Türkiye'ye özel bir hizmet başlatan firma, satış sonrası servis hizmeti verecek. Şimdiye kadar firma, Türkiye'de arızalanan ürünü yurtdışına gönderip tamir ettiriyordu. Artık arızalar Türkiye'deki serviste tamir edilecek. Şirketin Avrupa'da Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve Rusya'da servisleri var. Türkiye dördüncü oldu. Türkiye servisi, ülkenin herhangi bir yerinden gelen arızalı makineyi 15 gün içinde tamir ederek kargo yoluyla teslim edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber