Sağlık Bakanı'ndan 'Aile Hekimi' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2008 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliği uygulamasında başarıya ulaştıklarını bildirerek, ?Şu an 21 ilde 15 milyon nüfus ailenin hekimliği kapsamında. 2008 yılı sonunda 39 ilde uygulamaya geçilmiş olacak? dedi.

Akdağ, AKP'nin yayın organı ?Türkiye Bülteni?ne yaptığı açıklamalarda bakanlığının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Aile hekimliği uygulamasına başlanan illerde doğrudan hastaneye gitme oranının yüzde 40'a indiğine dikkati çeken Akdağ, bu oranın diğer illerde yüzde 60 olduğunu bildirdi.

Bakan Recep Akdağ, Türkiye'nin doktor ve hemşire açığının 2023 yılına kadar sistemli bir şekilde çözümlenebileceğini vurgulayarak, bu konuda YÖK'e büyük görevler düştüğünü ifade etti.

Akdağ, bu yıl tıp fakültesi kontenjanlarının 4 bin 500'den 6 bine çıkarılmasının büyük bir gelişme olduğunu, Türkiye'nin bu anlayışla devam etmesi halinde 2023 yılında sağlıkta dünyanın en büyük ilk 3 markasından biri konumuna geleceğini belirtti.

-YURT DIŞINDAN GELEN HASTALAR-

Ankara'ya yurt dışından hasta geldiğini vurgulayan Akdağ, şunları kaydetti:

?Alan olarak da göz, ortopedi, kardiovasküler cerrahi ve diş hekimliği özellikle dikkati çekiyor. Ancak burada bir handikabımız var, Türkiye'deki doktor sayısı ve hemşire sayısının yetersizliği. Türkiye'de doktor sayısı ihtiyacın yarısı, hemşire sayısı ise 5'te biri kadar. Özellikle sağlık turizminin önünü açmak istiyorsak yurt dışından eleman çalıştırılmasına izin vermemiz gerekiyor. Biz, kontenjanları artırmaya başlarsak ve yurt dışından doktor gelmesinin önünü açarsak önümüzdeki 3-5 yıl içinde kısmen bu ihtiyacı karşılarız. 2023 yılında da artık tam düzlüğe çıktığımız bir alan olarak görülebilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber