Bu kadarı ancak bu ülkede olur...

Bizlere gelen bir maili genel bir sistem sorunu olduğu için ele alma gereği duyuyoruz. Türk Patent Enstitüsü, 14.10.2004 tarihinde Patent ve Marka uzman yardımcılığı sınavı açmıştır. İlanda teknik hizmet sınıfındaki patent ve marka uzman yardımcılığı kadrosuna atanmak isteyenlerin "mühendislik fakültesi veya denkliği kabul edilmiş yurt içi yüksek öğretim kurumlarından mezun olma"sı gerektiği belirtilmiştir. Ancak, bu ilana inşaat fakültesi mezunları başvuramamıştır. Sebebi de ilanda, "mühendislik fakültesi" ibaresinin yazıyor olması olarak gösterilmiştir. Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 11 Kasım 2004 06:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkemiz üniversitelerinde yüzlerce bölüm ve fakülte ismi bulunmaktadır. Bölümlerin denklik işlemlerine ise YÖK karar vermektedir. Ancak, geçen günlerde sitemizde yayımlanan kararlar dışında YÖK tarafından bugüne kadar açıklanmış bir karar bulunmamaktadır.

YÖK'ün asli vazifelerini yapmaması ve gerekli şeffalığı göstermemesinin ceremesini ise ne yazıkki adaylar çekmektedir. Zira, patent ve marka uzman yardımlığı ilanında ve diğer bir çok ilanda hep şu şart aranmaktadır: "üniversitelerin ... fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak." Peki bu ibareye ilişkin ortada herhangi bir bilgi ve belge bulunmakta mıdır? Ne yazıkki hayır...

Zaten bu tür bir şeffaflık olmadığı için yukarıdaki gibi durumlarda görüleceği üzere, adaylar bir memurun kendi kafasına göre ilan metnini yorumlamasından dolayı mağdur olabilmektedir.

Umarız hem YÖK gerekli şeffalığa bir an önce ulaşır hem de tüm kamu kurum yönetici ve memurları daha mantıklı hareket etme kabiliyetine kavuşur.


Sitemize gelen mailin tümü aşağıda yer almaktadır:

Selamlar....

Öncelikle site olarak tüm sorunlara içtenlikle eğildiğiniz için teşekkür ederim... Uzatmadan iş bulma umuduyla Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunan bir çok kişiye yapılan saçma haksızlığı anlatayım...

TPE patent ve marka uzman yardımcılığı sınavı açtı biliyorsunuz. Ben de inşaat mühendisi olarak başvuruya bizzat gittim. Görevli memur belgelerimi incelerken onaylı diplomamı eline aldı ve şöyle dedi: "İlanda mühendislik fakültesi mezunlarının başvuruda bulunabileceğini belirtmiştik. Sense inşaat fakültesi mezunusun"...

Şaşkınlıkla sordum tabi. İnşaat fakültesi, mühendislik fakültesi olmuyor mu diye.. Dediğine göre diplomanın üzerinde bizzat "mühendislik fakültesi " yazması gerekiyormuş. Elektrik elektronik, makine, inşaat veya kimya metalürji... fakülteleri değil..

Elbette TPE'ye beni niye almıyorsunuz diye isyan falan ediyor değilim. Fakat ilanda adamakıllı ve açıkseçik belirtilmediği için oraya boşuna gitmiş bulundum.. Tabi şüphesiz ben oraya başvurmaya çalışanlar içinde en şanslılardanım.... Çünkü tam o memurla konuşurken başka bir memur elinde bir zarfla geldi ve benimle konuşan memura aynen şöyle dedi: "Postayla 13 başvuru daha geldi.. Ama sadece 3 ü geçerli..."

TPE'nin yaptığı başka bir saçmalık ta şu.. Biliyorsunuz ki patent uzman yardımcılığı ve marka uzman yardımcılığı olmak üzere 2 sınav açıldı. Ama ilanda yalnızca birine başvuruda bulunulabileceği belirtilmedi. Memurların söylediğine göre o postayla gelen ve geçersiz sayılan 10 başvurunun geçersiz sayılmasının tek nedeni fakülte ibaresinden anlaşılan yanlışlık değil, aynı zamanda iki tercihin birden yapılmış olması....

Yani postayla başvuru yapanların o belgeleri almak için verdikleri zahmete ve ödedikleri paralara gerçekten yazık oluyor.

Memurlar.net aracılığı ile saçma sapan uygulamalarla bizleri yoran Türk Paten Enstitüsünü kınıyorum

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber