'Dünyada her yıl 2 milyon insan tüberkülozdan ölüyor'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2008 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır - Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen, "artık görülmediğine inanılan" tüberküloz vakalarının her geçen gün arttığını bildirdi.

Çelen, yaptığı açıklamada, halk arasında verem olarak adlandırılan tüberküloz hastalığının son 25 - 30 yıl içerisinde artış gösteren çok ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın bilindiği gibi sadece akciğeri etkilemediğine dikkat çeken Doç. Dr. Çelen, "Bilinenin aksine yüzde 85 oranında akciğerlerde etkili olan bir hastalık. Tüberküloz akciğerleri, karaciğeri, beyni, kadın ve erkek genital organları ile kemikleri etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüberküloz virüsü ile dünyada 2 milyar insan tanışmış durumda. Dünyada her yıl 2 milyon insan tüberkülozdan ölüyor" dedi.

Dünya genelinde hastalığın en yoğun yaşandığı ülkenin Afrika olduğunu kaydeden Çelen, Türkiye'de de görülme oranında artış olduğunu bildirdi.

Çelen, tüberküloz hastalığının tamamen önlenemediğini ve tüberküloz bakterisinin insan hücresine girdikten sonra vücudun savunma sistemi tarafından tamamen yok edilemediği için vücut tarafından adeta bir zırh ile kaplanarak vücutta gizlendiğini belirterek, ilerleyen zamanlarda vücut yeni bir hastalıkla tanıştığında ya da kişinin savunma sistemi zayıfladığında virüsün tekrar aktif hale gelebildiğini anlattı.

Dünyada 1980 yılından sonra AİDS vakalarının oluşmaya başladığını ve bu hastalığın vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığına değinen Çelen, "AİDS vakalarında tüberküloz görülme riski daha yüksek" dedi.

"Ateş, aşırı kilo kaybı, uzun süreli öksürük ve gece terlemeleri gibi belirtileri olan hastalar mutlaka doktora başvurarak tüberküloz açısından değerlendirilmelidir" diyen Çelen, "İngiltere'de aşı yapılmasına rağmen her 5 kişiden 1'i tüberküloza yakalanmaktadır. Yani elimizde yüzde 100 etkili bir aşı yok. Yapılan aşılar ile tüberküloz menenjitinden korunmada yüzde 73 başarı sağlansa da yüzde 27 oranında tüberküloz menenjitine yakalanma riski var. Hastalığı çoğu zaman tanıyamıyoruz. Çünkü hastalık bazen fazla bulgu vermeden gizli seyrediyor" diye konuştu.

Türkiye'de henüz tüberkülozun görülme sıklığı ile ilgili bir araştırmanın olmadığını ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çok sayıda tüberküloz vakasının bulunduğunu ifade eden Çelen, "Tüberküloz hastaları ile aynı ortamda kalındığı taktirde virüs solunum yolu ile başkalarına da geçebilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber