Genelkurmay'da ikinci 'İletişim Toplantısı' sona erdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2008 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "TSK,Türkiye-AB ilişkileri kapsamında ulus devlete yönelik olabilecek tekliflere kesinlikle karşıdır. Biz, ulus devletin bir vidasının oynatılmasına, gevşetilmesine kesinlikle karşıyız, hassasız" dedi.

Orgeneral Başbuğ, televizyon ve haber ajanslarının temsilcilerinin katıldığı "İletişim Toplantıları"nın ikinci gününde çeşitli konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedefinin terörle mücadeleyi daha kısa sürede bitirebilmek olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, "TSK olarak birinci önceliğimiz terörle mücadele" dedi.

Orgeneral Başbuğ, terör örgütüne katılımın 2002'de bin 47 kişi, 2007 yılında ise 742 kişi olduğunu söyledi. Orgeneral Başbuğ, "Terör örgütüne katılımların üç boyutu var: Bir Türkiye'den, iki Suriye'den, üç Avrupa'dan. Bugün örgütün üçte biri Suriye'den. Türkiye'den özellikle terörle mücadelenin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu'dan örgüte katılım düşük" tespitini yaptı.

Irak'ın Dhok-Zaho bölgesindeki yönetimin, 2007 yılında ABD güçlerince bölgesel yönetime devredildiğini hatırlatan Orgeneral Başbuğ, TSK'dan darbe yiyen teröristlerin, oradaki güvenlik birimlerinin görevini yapmaması nedeniyle bölgede rahat faaliyet gösterebildiğini söyledi. Orgeneral Başbuğ, "Oradakiler görevini yapmak zorunda. Bu önemli bir konu. Bunu zorlamamız lazım. Sistemi zorlamamız lazım. Hem görevini yapmıyor hem de konusu dışındaki konulara giriyor" dedi.

Orgeneral Başbuğ, terörle mücadeleye ilişkin değerlendirmede bulunurken, "Hedefimiz, amacımız bu terörle mücadeleyi daha kısa sürede bitirebilmek. Bunu en çok isteyen biziz. Çünkü biz çekiyoruz acıyı" ifadesini kullandı.

Terör örgütü elebaşının adı dururken kısaltılmış ad kullanılmasına da anlam veremediğini anlatan Orgeneral Başbuğ, "Bizim TSK olarak birinci önceliğimiz terörle mücadele" diye konuştu.

"Eruygur'un durumunu takip ediyoruz"

Orgeneral Başbuğ açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Orgeneral Başbuğ, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan emekli orgenerallar Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un TSK adına ziyaretine ilişkin soruyu yanıtlarken, şunları söyledi:

"Ziyaret konusu dikkatli bir şekilde planlanmıştır. İlgili makamlardan alınan izinle bu ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu ziyaretin olacağına ilişkin olarak benim Sayın Başbakan ile herhangi bir görüşmem olmamıştır. Sayın Başbakan da bu ziyareti haberlerden öğrenmiştir. Biliyorsunuz aynı gün benim kendisine ziyaretim oldu.

Bugün maalesef üzücü bir olay olmuştur. Emekli Orgeneral Şener Eruygur bir kaza geçirmiş, düşmüş. Maalesef gayet ciddi sorunları var. Şu anda Kocaeli Üniversitesi Araştırma Hastanesinde bulunuyor. Biz, takip ediyoruz sağlık durumunu. Beyinle ilgili bazı sorunlar oluşmuş. İnşallah en kısa zamanda bu rahatsızlığı atlatır, temennimiz o. Hastane süresi ne kadar sürer, ondan sonra başka bir yerde tedavi ihtiyacı olabilir mi? Elbette biz de bunları değerlendiriyoruz. Mevzuat içerisinde, kanun içerisinde böyle bir ihtiyaç olursa bizim de katkımız olur. Durumu biz yakından takip ediyoruz, değerlendiriyoruz. Şu anda kendisi hastanede ve gözetim altında. İlk aldığımız bilgilere göre beyinde kan toplanması var, boyun kemiğinde kırık var. Temenni ediyorum ki en kısa zamanda sağlığına tekrar kavuşur."

Orgeneral Başbuğ, basına bilgi sızması ve belge sızdırılmasına ilişkin soru üzerine, bilgi sızmasının kabul edilebilecek bir şey olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Almamız gereken ilave tedbirler nelerdir, bunların üzerinde duruyoruz. Bu konuda ilgisi olanlar, vukuatı olanlar konusunda çok acımasızız. Örnek olması açısından takipçisi olacağız.

Bazı medya kuruluşları, TSK'ya sızmaya çalışıyorlar. Bu çok vahimdir. Bunu yapan medya yapan medya grupları da 'biz demokrasiye, hukuka çok saygılıyız' diyorlar. Demokrasiye, hukuka saygılı olma, bir güvenlik kurumunun içinde personelle özel ve kapalı ilişkiler kurmaya ve suç işlemeye olanak veriyor mu? Çirkin bir olay. Maalesef var. Bu konuda çok kararlı olmalıyız. Zor bir konu. Yalnız bizim değil, tüm kuruluşların sorunu. TSK olarak bu konu öncelikli konumuz. Hukuk, kanun çerçevesinde ne yapacaksak en şiddetli yapacağız, bunda da kararlıyız."

Orgeneral Başbuğ, Montrö Anlaşması bağlamında bir soruyu yanıtlarken, anlaşmanın uygulanma sorumluluğunun Dışişleri Bakanlığında olduğunu belirterek, "Biz, Montrö Anlaşmasını tarafsız uygulamak durumundayız ve uyguluyoruz. Kimse de rahatsızlık duymuyor. Kimse de bu konuyu gündeme getirmiyor. Montrö Anlaşması'nın uygulamalarıyla ilgili hiçbir sorun olmamıştır, olamaz."

AB ile ilişkiler

Avrupa Birliği ile güvenlik ve savunma politikaları ve Güney Kıbrıs konusunda sorunlar bulunduğuna işaret eden Orgeneral Başbuğ, "Bizim oradaki tavrımız çok net. AB ile NATO arasındaki ilişkiler konusunda dokümanlar var. Bu kabul edilmiş dokümanlar bu konuda ne diyorsa Türkiye; satır, virgül, nokta neyse ona uyar" diye konuştu.

AB ile ilişkiler konusunda TSK'nın görüşünün çok açık olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TSK başından itibaren AB'ye Türkiye'nin tam üyeliğini, Atatürk'ün bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkmada hedef değil, araç olarak görüyor. Bizden evvelki komutanların da daha önce ifade ettiği bir konu, TSK'nın net tavrı bellidir. TSK, Türkiye-AB ilişkileri kapsamında ulus devlete yönelik olabilecek tekliflere kesinlikle karşıdır. Biz ulus devletin bir vidasının oynatılmasına, gevşetilmesine kesinlikle karşıyız, hassasız. Üniter devleti zayıflatacak, vidasını oynatacak gelişmelere kurum olarak karşıyız.

Kıbrıs konusu bağlamında ne istediğimizi açıkça ifade ettik. Oradaki tutumlarımız bellidir. Biz AB'den diğer ülkelere nasıl eşit muamele ettiyse, bize de eşit muamele etmesini istiyoruz, bekliyoruz ama burada maalesef çifte standartların olduğu da bir gerçektir. Türkiye'ye eşit muamele edilmelidir. Ulus devletin vidası gevşetilmemelidir. Kıbrıs konusundaki tutumlarımız bellidir. Bu konularda zarar verilmemek kaydıyla tabii ki Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, Türkiye açısından hedefe ulaşmada bir araçtır, hedef değildir."

Bir gazetecinin, "Diyelim ki vida yerinden oynadı" sözleri üzerine Orgeneral Başbuğ, "Tavrımızı gösteririz" dedi.

Orgeneral Başbuğ, dünkü toplantıda, "sosyal devletin zayıflaması halinde bunun yerinin cemaatlerce doldurulacağı" yönündeki açıklamasının hatırlatılıp, bu konunun biraz daha açılmasının istenmesi üzerine, bütün ilişkilerin altında ekonomik çıkarların yattığını belirtti. Orgeneral Başbuğ, şunları söyledi:

"Maalesef yüzyıllardır ekonomik menfaat çıkarları açısından din kullanılıyor. Bu gayet global bir konu. Sadece Türkiye'nin sorunu değil. Din kullanılıyor, din araç olarak kullanılıyor. Ondan sonra ne oluyorsunuz, ekonomik olarak güçleniyorsunuz. Ekonominiz güçlendi mi diğer alanlara el atıyorsunuz. Diğer alanları yaptıktan sonra siyasete el atıyorsunuz. Karmaşık bir olay... Bu, sosyal gerçek. Onun için biz diyoruz ki, 'Bu sosyal gerçeği iyi görelim de, bu sosyal gerçeğe göre tedbir alması gereken kurumlar bu tedbirleri doğru zamanda alsınlar'.


- Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "İletişim Toplantıları"nın ikinci gününde televizyon ve haber ajanslarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki toplantıya, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız da katılıyor.

Toplantıda, medyanın önemine değinen Orgeneral Başbuğ, basını bilgilendirmek amacıyla Genelkurmay Karargahı'nda haftalık iletilişim toplantıları düzenleyeceklerini, ilk toplantının da 26 Eylül Cuma günü yapılacağını belirtti. Orgeneral Başbuğ, basın mensuplarının 24 saat açık olacak bir telefon hattından uygun bilgilere ulaşabileceklerini kaydetti.

Orgeneral Başbuğ, toplantıya katılan medya temsilcilerinin iletişimin geliştirilmesi konusundaki görüşlerini dinledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün de gazetelerin genel yayın yönetmenleri ve Ankara temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber