Kriz altın fiyatlarını da yükseltti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2008 12:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının daha önce 870-875 dolarlarda iken, petrol fiyatının yaklaşık 130 dolar, avro-dolar paritesinin 1,58'ler seviyesinde bulunduğunu belirterek, "bu noktadan baktığınız zaman, şu andaki yükselişin pek mesnetli bir yükseliş olmadığı kanaatindeyim" dedi.

Yıldırımtürk, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, dünyada yaşanan finansal krizle birlikte para birimlerine olan güvenin azalmasının, altına olan talebi bir miktar artırdığını belirterek, ancak altının yükselmesini destekleyen diğer enstrümanlara bakıldığında, yükselişin çok fazla destek bulamadığını savundu.

Altının şu andaki ons fiyatına göre avro-dolar paritesinin ve petrol fiyatlarının düşük olduğunu ifade eden Yıldırımtürk, "altın 870-875 dolar iken, petrol fiyatı yaklaşık 130 dolar, avro-dolar paritesi 1,58'ler seviyesindeydi. Bu noktadan baktığınız zaman, şu andaki yükselişin pek mesnetli bir yükseliş olmadığı kanaatindeyim" diye konuştu.

Yıldırımtürk, bu konuda henüz daha piyasalarda tam bir konsensüs sağlanmış olmasa da, Japonya'dan düşük faizli kredi kullanarak altın almış olanların, şimdi bu hesaplarını kapatma çerçevesinde altın alıp, tekrar hesaplarını kapatmak istemelerinin, biraz hızlı bir yükseliş getirmiş olabileceğini dile getirdi.

Altının onsunda tarihi bir yükseliş yaşandığını ve bugüne kadar hiç, bir gün içinde altının onsunda 90 dolar yükselmediğini hatırlatan Yıldırımtürk, ancak bu fiyatın çok kalıcı olacağını düşünmediğini, çok hızlı yükselişlerin ardından hızlı düşüşlerin de gelebileceğine işaret etti.

Yıldırımtürk, yükselişin, zaten fiziki talep itibariyle beklentiler dahilinde olduğunu, finansal krizin dün piyasalarda oluşturduğu güçlü dalgalanmanın bir miktar yansımaları olabileceğini ancak beklenenden biraz fazla olduğunu söyledi.

KAPALIÇARŞI'DA DURUM

Kapalıçarşı'da şu anda fiziki olarak çok aşırı bir talep bulunmadığını aktaran Yıldırımtürk, şunları kaydetti:

"Bir süreden beri altın fiyatları düşük diye dövizde konuşlanmış olanlar, dövizde getiri elde edemeyince altına yönelmişlerdi ama şimdi fiyatlar böyle hızla yükselince, talebin zayıflayacağı kanaatindeyim. Zaten ramazan nedeniyle düğün mevsimi olmadığı için takıda da çok fazla talep söz konusu değil. Sadece Cumhuriyet altınına bir miktar talep vardı. Onun da bugün fiyatların yükselmesiyle beraber, talebinin biraz düşeceği kanaatindeyim. Bugün veya yarın kapanışta, uluslararası piyasalarda bir miktar kar satışlarıyla altının onsu gerileyebilir."

Yıldırımtürk, bu fiyatlardan almak yerine, satmanın daha uygun olacağını ancak bu durumun, bundan sonra altın hep düşeceği anlamına gelmediğine dikkati çekerek, "Ramazan geçtikten sonra düğünlerin başlamasıyla, şu anda Asya'da gördüğümüz fiziki talep, bizde de bir miktar canlanacaktır. O da, altını bir miktar daha yüksek tutabilir" dedi.

Bir günde yaşanan hızlı yükselişlerin, bir düzeltme hareketiyle karşılaşabileceğini ve sonra daha stabil, daha yavaş yavaş bir yükselişin söz konusu olabileceğini belirten Yıldırımtürk, bunun da kısa vadeli bir yükseliş olacağını, çünkü dünyadaki likidite daralması veya durgunluk beklentilerinin, altına olan talebi de düşüreceğini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber