Teknik Hizmetlerdeki 7 Bölüm Mezununa Bir Derece

Bugün Resmi Gazetede ilginç bir değişiklik yayımlandı. 657 sayılı Kanunun 36. maddesi hangi bölüm mezunlarına bir derece verileceğine ilişkin maddelerle doludur. Bu maddenin (G) bendinde ise, " benzeri veya eşdeğer öğrenim veya hizmetleri" belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir. Bakanlar Kurulu yetkisini 7 bölüm mezunu için kullanmıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Eylül 2008 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Kanunun 36. maddesinin A-4 bendi şu şekildedir:

"4 ? Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartiyle jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorflog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler,tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun olan şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek bölge plancısı. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu mezunları "üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar" öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,"

Yukarıdaki fıkrada koyu olarak yer alan ibare 87/12018 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla eklenmiştir. İşte söz konusu bu ibare 23 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile değiştirilmiştir.

Bakanlar Kurulunun 23 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararı şu şekildedir:

"MADDE 1 ? (1) Üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Sanat Tarihi, Arkeoloji, Antropoloji, Etnoloji, Hititoloji, Sümeroloji ve Klasik Filoloji (Latin Dili ve Edebiyatı, Yunan Dili ve Edebiyatı) bölüm ve/veya anabilim dallarından mezun olanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün (A/4) numaralı bendi kapsamına alınmıştır.
MADDE 2 ? (1) 13/8/1987 tarihli ve 87/12018 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 3 ? (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 ? (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."

Bu yetki nereden geliyor?

657 sayılı Kanunun 36. maddesinin (G) bendinde şu hüküm yer almaktadır: "G) Bu maddede sayılan sınıfların ve fıkraların kapsamının tayininde, benzeri veya eşdeğer öğrenim veya hizmetler; ilgili Bakanlık veya kuruluşun teklifi üzerine alakalı öğretim kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığının muadelet tevsiki ve Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının mütalaası alınarak Bakanlar Kurulunca tespit olunur."

İşte bu hükme dayanılarak 657 sayılı Kanunun 36. maddesinde yer alan sınıfların ve fıkraların kapsamının tayininde, benzeri veya eşdeğer öğrenim veya hizmetlerin tespitinde yetkili organ Bakanlar Kuruludur. İşte Bakanlar Kurulu yetkisini bugünkü Resmi Gazetede kullanmıştır.

Peki bu karar ne analama geliyor?

Kararın düzenleme yaptığı fıkrada sayılan bölüm mezunlarına sadece teknik hizmetler sınıfında çalışıyor olmak kaydıyla bir derece verilmektedir. Daha önce sadece "üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlara" bir derece veriliyor iken yapılan yeni düzenlemeye göre artık "Üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Sanat Tarihi, Arkeoloji, Antropoloji, Etnoloji, Hititoloji, Sümeroloji ve Klasik Filoloji (Latin Dili ve Edebiyatı, Yunan Dili ve Edebiyatı) bölüm ve/veya anabilim dallarından mezun olanlara" da bir derece verilecektir.

Kimlere bir derece verilir?

28 Ağustos 2008 tarihinde kaleme aldığımız dosya için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber