Özel emekli sandıklarının 300 bin üyesi SSK'ya göç edecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Eylül 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKAN MÜDERRİSOĞLU

Bankalar ve sigorta şirketleri ile oda ve borsaların mensupları için kurduğu emekli sandıkları SSK'lı oluyor. 1 Ekim'den itibaren, sandıkların SGK'ya devir süreci başlıyor. Süreç en geç 5 yılda tamamlanacak..

Bankalar ve sigorta şirketleri ile oda ve borsaların mensupları için kurduğu emekli sandıkları artık SSK'lı oluyor. 1 ekimden itibaren, sandıkların Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devir süreci başlıyor. Süreç iki aşamada tamamlanacak. Ekim 2008-2011 döneminde sandıkların mali varlıkları ile yükümlülükleri hesaplanacak. Çoğu sandığın dijital ortamda kayıtlarının bulunmaması nedeni ile işlemin uzayabileceği düşünülüyor. Bu nedenle devir sürecinin, yasadan kaynaklanan 2 yıllık uzatma süresi de kullanılarak en geç 5 yılda tamamlanması öngörülüyor. Devir kapsamındaki 17 sandığın 73 bin 412 sigortalısı bulunuyor, 74 bin 367 kişiye ise emekli aylığı ödeniyor. Sandıklardan yaklaşık 300 bin kişi hizmet alıyor. Sandıkların, SGK'ya devri aşamasında, mali haklarda kayıp olmamasına özen gösterilecek. SGK'nın sunduğu şartlara göre ortalama yüzde 30 daha fazla emekli aylığı alan sandık mensupları bu haklarını koruyacak. Böylece SSK emeklisinin bin 200 YTL civarındaki emekli aylığından ortalama 500 YTL fazla alan banka sandığı emeklileri, bu özel durumlarını sürdürecek. Ancak, sandık mensupları SGK'lı olduktan sonra kamudaki emekli zamlarına tabi olacak. Sandıkların, SGK ile bütünleşmesi şu plan dahilinde işleyecek:

* DEVREDİLECEK SANDIKLAR: Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların birlikleri tarafından personeli için kurulan sandıklar Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesine alınacak. Bu kapsamda 17 sandık bulunuyor.

* DEVİR SÜRECİ: Sandıklardan aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunların hak sahipleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 1 Ekim 2008'den başlayarak üç yıl içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilecek. Devir için öngörülen üç yıllık süre Bakanlar Kurulu kararı ile en fazla iki yıl daha uzatılabilecek.

* SAĞLIK HİZMETİ NE OLACAK: Devir işlemi tamamlanıncaya kadar, sandık iştirakçileri, sandıktan aylık ve gelir alanlar ile bunların hak sahiplerinin sağlık hizmetinden yararlanması ve primlerinin tahsili ilgili kuruluşlarca sürdürülecek.

* AYLIK ARTIŞINA TAVAN: Sandıklarca bağlanmış/ bağlanacak olan gelir veya aylıklara yapılacak artışlar, sosyal sigortalılara yapılan artışlardan fazla olamayacak.

* İLK ETAPTA HAK KAYBI OLMAYACAK: Devir işlemi tamamlandıktan sonra sandıklarca ödenen aylık ve gelirlerin, SSK'lılardan fazla olması halinde aradaki fark Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmeye devam edilecek. Bu tutar daha sonra sandıklar tarafından Kurum'a ödenecek. Sandık iştirakçilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan sosyal hakları bu kişileri istihdam eden kuruluşlarca üstlenilecek.

Faturayı sandık ödeyecek

Her bir sandık için devredilen kişilerle ilgili olarak, ödenen primler ile gelecekte alınacak aylıklar da dikkate alınarak bir değer (peşin değer) hesaplanacak. Sandıkların, aktifleri ile yükümlülükleri arasındaki fark Sosyal Güvenlik Kurumu'na 15 yıldan fazla olmamak üzere, yıllık eşit taksitlerle ödenecek. Ödeme döneminde her yıl için Hazine'nin YTL cinsi devlet iç borçlanma senetlerinin yıllık ortalama nominal faizi esas alınacak. Bu tutar sandıklardan ve sandık iştirakçilerini istihdam eden kuruluşlardan tahsil edilecek.

17 sandık var

* Akbank Vakfı

* Ziraat ve Halk Bank.Men. San.

* Dış Ticaret Bankası Sandığı

* Eskişehir Bankası Sandığı

* Milli Reasürans Sandığı

* Pamukbank Sandığı

* Şekerbank Sandığı

* Şeker Sigorta Sandığı

* Garanti Bankası Sandığı

* İş Bankası Mens. Emekli San.

* Genel Sigorta Sandığı

* TOBB Personeli Emeklilik San.

* T. Sınai Kalkınma Ban. San.

* Vakıflar Bankası Sandığı

* Yapı ve Kredi Bankası San.

* İmar Bankası Sandığı

* Anadolu Sigorta Sandığı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber