GSM'de, ölseniz de abone olmaktan kurtulamıyorsunuz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Eylül 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkan Çelebi'nin yazısı

GSM operatörü kuruluşlara bir kez paçayı kaptırdınız mı, ölseniz de abone olmaktan kurtulamıyorsunuz.

En az 4 ay daha cep telefonu faturalarınızı varislerinizin ödemesi gerekiyor. Elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerinin iptalinde yeterli olan ölüm tutanağı, GSM operatörü kuruluşların telefon hatlarını kapattırmada geçerli olmuyor. İlle de mahkemeden veraset ilamı isteniyor. Bu da, ölen kişiye ait telefon hattının en az 4 ay daha açık kalması anlamına geliyor. Varisler, bu süre içinde görüşme yapılmasa dahi hat kapanana kadar çıkan faturaları ve kapatma ücretini ödemek zorunda kalıyor.

EN AZ 3-4 AY GEREKİYOR

Oysa, kredi kartı üyeliğinden elektrik, su ve doğalgaza kadar bir çok aboneliğin iptalinde Mernis'ten (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) alınabilecek ölüm tutanağı yeterli oluyor. GSM operatörü kuruluşların cep telefonu hatlarında şart koştuğu veraset ilamı için, ilk önce nüfus müdürlüklerinden vukuatlı nüfus kayıt örneğinin alınması gerekiyor. Bu da en az 10-15 gün sürüyor. Vukuatlı nüfus kayıt tutanağı alındıktan sonra varisler, mahkemeye başvuruyor. Mahkemeden, banka hesaplarının devri, miras paylaşımının yapılması, tapu işlemlerinin gerçekleştirilmesi için veraset ilamı çıkarılıyor. Veraset ilamını almak için de 3 ya da 4 ay beklemek gerekiyor.

ÇİLEDEN ÇIKARTIYOR

Turkcell, Vodafone ve Avea gibi GSM operatörü kuruluşlar da ölen kişiye ait telefon hatlarını mirasın paylaşımı gibi görüyor ve kapatmak için veraset ilamının alınmasını bekliyor. Veraset ilamı olmadan hattı kapatma yoluna gitmiyor. Bu uygulama da Ersin Aslan gibi kaybettikleri yakınlarının borçlarını kapatmaya çalışan varisleri çileden çıkarıyor. Aslan, gönderdiği e-postada haklı olarak, "Hattı almak ne kadar kolaysa, bu hattan kurtulmak, ölsen dahi zor oluyor" diye sitem ediyor. GSM operatörü şirketleri, ölenlerin arkasından varislere 3-4 ay daha fatura çıkartarak, haksız kazanç elde etmekle suçluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber