Kamu Etik Kurulu, Çankaya belediye başkanı hakkında inceleme başlattı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2008 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'li Muzaffer Eryılmaz, Kamu Etik Kurulu tarafından suçlu bulunursa kınanacak. Kınama Resmî Gazete'de de yayımlanacak.

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın rüşvet itiraflarını içeren ses kaydı, Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nu harekete geçirdi.

Başta rüşvet olmak üzere, kamudaki etik dışı uygulamaları takip eden kurul, önceki gün 'Çankaya Belediyesi' gündemiyle toplandı. Gazete ve televizyonlardaki haberleri masaya yatıran Kamu Etik Kurulu, Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz hakkında ön inceleme yapma kararı aldı ve bir raportör görevlendirdi. Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, kusurlu bulunması halinde belediye başkanı hakkında alacakları 'kınama kararı'nı Resmi Gazete'den kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

Rüşvetle mücadelede hâlâ dünyanın çok gerisinde olunduğundan yakınan Eryılmaz, yeni yasal düzenlemelerle ellerinin güçlendirilmesini istedi. Toplantıda Çankaya Belediyesi'ndeki ses kaydı iddiasını titizlikle ele aldıklarını anlatan Etik Kurulu Başkanı, şunları kaydetti: "Toplantıda ön inceleme sürecini başlatma kararı aldık. Kurul üyelerimizde oluşan ilk intiba kendi ses kaydı olduğu yönünde. Tayin ettiğimiz raportör gerekli bilgileri ve belgeleri toplayacak. Daha sonra kurulumuza rapor verecek. Kurul üyeleri, raportörün raporunu inceleyecek. Rapor yeterli görülürse ona bağlı olarak soruşturma açılıp açılmamasına karar verilecek. Tüm bunların ardından konu son kez değerlendirilip nihai karara varılır. 3 aylık bir süre öngörülmüş durumda kanunda. Delillerin toplanması konusunda zorluk olursa bu süre biraz aşılabiliyor. Bu arada yargı kuruluşları bir işlem başlatırsa bizim incelememiz duruyor."

Etik Kurul'un en önemli yaptırımı kamuoyu baskısı oluşturmak. Kurul'un etik dışı davranışta bulunduğu kararlaştırılan kamu görevlisini Resmî Gazete'de ilan etme hakkı bulunuyor. CHP'li Belediye Başkanı hakkında 'kusurlu' olduklarına dair bir kanaat oluşursa Resmî Gazete, devreye sokulacak. Eryılmaz, "Resmi Gazete'de, hangi davranışında aykırılık varsa bunu belirterek kamuoyuna duyuracağız." diyor.

Etik Kurulu Başkanı Bilal Eryılmaz, rüşvetle mücadele konusunda yeteri kadar çaba gösterilmediği düşüncesinde. Yönetmeliklerine göre fazla yaptırımları olmadığına dikkat çekiyor. Sadece etik bilinç oluşturma konusunda yetkili olduklarını dile getiriyor. Eryılmaz, şöyle devam ediyor: "Rüşvet ve yolsuzluklar doğrudan doğruya savcılığın soruşturma alanına gidiyor. Bu konuda yargıya daha çok görev düşüyor. Bilinç ve duyarlılık oluşturma, rüşvete giden yolların tıkanması anlamında önleyici rolümüz çok önemli. Ama savcılar daha fazla devrede olabilir." Uluslararası saydamlık örgütünün sürekli yayınladığı istatistiklere dikkat çeken Kurul Başkanı, 184 ülkedeki yolsuzluk algılama endeksinde Türkiye'nin 64'ten 58'inci sıraya yükseldiğini hatırlatıyor: "Türkiye'nin notu 4,1'den 4,6'ya çıktı. 5'e yaklaştığından geçer denebilir, ama hâlâ olmamız gereken noktada değiliz. Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğuna göre etik ve temiz toplum bakımından ilk 10'da yer almayı hedeflememiz gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber