Yeni sigorta kanunu Resmi Gazete'de yayınlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2008 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun, Ekim ayında yürürlüğe girecek maddelerinin uygulanmasına ilişkin tebliğler, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bankalar ve kamu idareleri ile diğer kuruluşların, işlem yaptığı kişilerin sigortalılık bakımından tescilli olup olmadığını kontrol etme yükümlülüğü ve bu yükümlülüğe istinaden işlem yaptığı kişilerin kimlik bilgilerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenleyen tebliğe göre, bankalar, gerek bizzat bankaya gidilerek gerekse de internet ve telefon bankacılığı aracılığıyla ilk defa mevduat hesabı açtırılması, tüm kredi taleplerinin sonuçlandırılması, kredi kartı ve çek karnesi verilmesinde başvuru sahibinden ''meslek bilgileri'' ve ''çalışılan yerin unvanı ve açık adresi'' bilgilerini alacaklar.

Bu bilgiler manuel olarak yapılan işlemlerde formlara eklenecek ve internet işlemlerinde de zorunlu alan olarak bu bilgilere yer verilecek. Bu alanların doldurulmadan işlem yapılmasına izin verilmeyecek. Telefon bankacılığında da bu bilgiler alınmadan işlemler sonuçlandırılmayacak

Bankalarca, bilgiler, sigortalılık kontrolü için Kurumca belirlenecek periyot ve elektronik ortamda verilecek şifreler aracılığıyla Kuruma gönderilecek.

Gönderilen bu bilgilerden ilgililerin sigortalı kaydının bulunup bulunmadığının tespiti kurumca yapılacak.

Mevduat hesabı bulunan kişilerin bilgilerinde değişiklik olması durumunda, bankalarca; bu kişilere ait T.C. kimlik numarası ile güncellenen meslek bilgilerinin Kurum tarafından belirlenecek dosya formatı ve ortamında Kuruma gönderilmesi sağlanacak.

İlk mevduat hesabı açıldıktan sonra şahıs bazında tüm bankacılık işlemlerinde Kurumca, 6 aylık periyotlarda T.C. kimlik numarası bazında liste bilgileri bankalardan alınarak, bu işlemlerde daha önce sigortalılık sorgulaması yapılanların bilgilerinde değişiklik olup olmadığının kontrolü yapılacak.

Kamu idareleri ile diğer kuruluşlar da işlem yaptığı kişilerin bilgilerini Kuruma bildirecekler. Bunlar dışındaki kuruluşlar ile protokol yapılarak, Tebliğ kapsamında bilgi ve belgelerin alınması sağlanacak. Yapılacak protokollerde, Tebliğ'de yer alan ve Kurumca istenecek bilgi ve belgelerin usul ve esasları ile bu bilgi ve belgelerin içeriği ayrıntılı olarak belirlenecek. Kurum, yapılacak protokollerde, istenecek bilgi ve belgelerin içeriğini değiştirebilecek.

Bu Tebliğ gereğince Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için istenecek kimlik bilgilerinde, gerçek kişiler için ''T.C. Kimlik Numarası'', tüzel kişiler için de ''Vergi Numarası'' esas alınacak.

-BİLGİLERİN VERİLME PERİYODU-

Tebliğde belirtilen bilgi ve belgeler, bankalar ve kamu idareleri ile diğer kuruluşlarından 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla bu tarihten sonra yapılacak işlemler için alınmaya başlanacak ve takvim ayı içerisinde alınan bilgiler, takip eden ayın 5'inci iş gününün mesai saati sonuna kadar Kuruma bildirilecek.

Bazı kurum ve kuruluşların yaptığı işlemlerin özelliğine göre bazı bilgilerin verilme periyodu ayrıca belirlenebilecek.

Yapılan kontroller sonucu Kanun'un ilgili hükmünde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen kamu idareleri ve bankalar ile diğer kuruluşlara, sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber