TİSK, hastane devrine ve aile hekimliğine karşı

Haber Giriş : 14 Kasım 2004 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TİSK, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri ve sosyal güvenlik yasa tasarıları konusunda hükümete sert uyarılarda bulundu. SSK hastanelerinin devriyle hizmetlerde 'kaos' yaşanacağına dikkat çeken TİSK, maliyetlerin 2 katına çıkacağını belirtti.

TİSK, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin tasarı ile ilgili olarak bir rapor hazırladı. Raporda, hükümetin sosyal güvenlik ve sağlık sistemine getireceği radikal reformlar eleştirildi.

'Aile hekimi yok'
Bakanlara ve milletvekillerine gönderilen raporda, SSK hastanelerine ilişkin düzenlemenin sosyal güvenlik reformunun bir parçası olduğu ve temelinin aile hekimliğine dayandığı vurgulandı. Türkiye'de hizmet verecek aile hekimi bulunmadığına dikkat çekilen raporda, aile hekimliği düzenlemesi, AKP'nin faciaya neden olan 'hızlandırılmış tren' uygulamasına benzetildi. TİSK'in raporunda, "Gelişmiş ülkelerde 800 kişiye bir aile hekimi düştüğü dikkate alındığında, Türkiye'nin ihtiyacının 90 bin olduğu ortaya çıkmaktadır. Çalışma pratisyen hekimlerin aile hekimi şeklinde görevlendirileceği yönündedir ki, bunun adı 'aile hekimliği' değil 'hızlandırılmış aile hekimliği' olur" denildi. SSK hastanelerinin gerçek sahibinin işçi ve işveren olduğu hatırlatılan raporda; satış, hibe, takas gibi mülkiyetin el değiştirmesi sonucunu doğuran hukuki tasarrufların iki taraflı olduğu belirtilerek şöyle denildi:
"Bu olayda iki taraf yoktur. Hem devreden hem de devralan hükümettir. Öte yandan taslakta önce devir işlemi yapılmakta, daha sonra rayiç bedelin belirleneceği öngörülmektedir. Bu fevkalade yanlış bir uygulamadır. SSK sağlık tesisleri, işçi ve işverence ödenen primlerle oluşturulmuştur. Taslakta her ne kadar devir karşılığında bedelin Hazine'ce ödendiği söylense de karşılığın Hazine'de olmadığı bütçede böyle bir ödeme öngörülmediği açıktır. Söz konusu işlemin kâğıt üzerinde olacağı; gerçekte bir ödemenin yapılmayacağı aşikârdır"

Devir işleminin sağlık hizmetlerinde 'kaos'a neden olacağı belirtilen raporda, maliyetlerin artacağı da örneklerle anlatıldı. 2003 yılı verilerine göre, kişi başına sağlık harcamasının SSK'da 186 milyon 206 bin 897 lira, Bağ-Kur'da 512 milyon lira, Emekli Sandığı'nda ise 995 milyon 718 bin lira olduğu vurgulanan raporda, "SSK'nın yaklaşık hasta başı maliyeti yıllık 110 ABD Doları'yken, Sağlık Bakanlığı'nda bu rakam yaklaşık 2 katına çıkmaktadır. Aynı maliyet yapısıyla hizmetlerin tek elde toplanması, SSK'nın mali yapısı açısından büyük sorunlara yol açacak" denildi.

Harcamalar artacak
TİSK, 2005 yılında SSK'nın harcamalarının 4.2 katrilyon lira artacağını belirtirken, bu artışın önümüzdeki yıllarda işçi ve işverenler üzerine yeni bir prim yükü olarak döneceğini öne sürdü. TİSK'in raporunda, devir 'el konma' olarak nitelenirken, Kamu Yönetimi Reformu ile birlikte hastanelerin il özel idarelerine devredileceği, bunun ardından da SSK'nın parasızlık nedeniyle sağlık hizmeti satın alamaz hale geleceği belirtildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber