Türk doktordan 'kolay biyopsi'

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 01 Ekim 2008 11:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Samsunlu Dahiliye Uzmanı Dr. Orhan Eren, yeni bir biyopsi yöntemi geliştirdi. Tıp dünyasına kolaylık getirecek yöntem için uluslararası alanda patent bekleniyor.

Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi'nde görevli Dahiliye ve Romatoloji Uzmanı Doktor Orhan Eren, KOSGEB Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin desteği ile yeni bir biyopsi yöntemi geliştirdi. Bu yöntem ile tıp dünyasına önemli bir kolaylık sunmaya hazırlanan Dr. Orhan Eren, Türkiye'deki patent hakkının ardından uluslararası alanda da patent almayı bekliyor. Yeni geliştirilen biyopsi yönteminde, şu anda kullanılan iki sistemin özelliği tek bir enjeksiyonda toplanıyor. Böylece büyük bir parça almaya gerek kalmadan hastalıklı hücre kesitleri kolayca alınabiliyor.

İğne olmak kadar kolay

Geliştirilen yeni yöntem ile biyopsi yapmanın iğne yapmak kadar kolay hale gelecek. Dr. Eren, yöntemin tiroid ve lenf bezi gibi yüzeysel dokularda çok sık kullanılacağını, bazı durumlarda ameliyata gerek kalmayacağını belirtti. Biyopsi iğnesinin maliyetinin en az 25 YTL olduğunu ve Türkiye'de her yıl binlerce biyopsi yapıldığını belirten Dr. Eren, "Yurt dışından gelen bu iğneler yerine Türkiye'de üretilen iğnelerin kullanılmasıyla da ülke ekonomisine katkı sağlanacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber