'Mutemetlik ücreti' İHA tarafından haberleştirildi

Haber Giriş : 15 Kasım 2004 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenler şikayetçi

Öğretmenler, maaşlarından her ay "mutemetlik ücreti" adı altında kesilen paranın 'haksız kazanca' yol açtığını öne sürerek uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istiyor. Maaşlarını anlaşmalı bankalardan alan öğretmenler bir ay süresince girdikleri ek derslerin toplam saat karşılığı hesaplanarak, aldıkları ek ders ücretlerini yine her okulun anlaşmalı olduğu bankalardan aldıklarını belirtiyorlar.

Ek ders ücretlerinin aylık toplamının hesaplanması işini yürüten mutemetler, her ay her öğretmenden 4 ila 5 milyon arasında mutemetlik ücreti kesiyorlar. Kadro yetersizliği yüzünden kimi okullarda mutemetlik görevini idarenin görevlendirdiği memurlar veya öğretmenler yapıyor. Uygulamadan kaynaklı olarak mutemetlerin veya bu işle görevlendirilenlerin 'haksız kazanç' sağladığını ileri süren öğretmenler, söz konusu işle görevli kişilerin zaten asli kadroları gereği maaş aldıklarını belirterek, okullara maaş ve kadrolu mutemetler görevlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Öğretmenler bu konuda başka bir çözüm yolunun da ayrıca okullarda görevli olan memurların, öğretmenlerin ek ders saatlerini tutmakla yükümlü tutulmaları veya başka bir çözüm bulunması halinde de bu sorunun aşılabileceğini kaydediyorlar.

Yıllarca öğretmenlerin maaşlarında yapılan kesintilerle bu işle görevlendirilenlerin haksız kazanç elde ettiğini ve sorunun çözümü konusunda bir şey yapılmadığını kaydeden öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 27 Eylül 2004 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzalı 'Mutemetlik ücreti alınmaması' konusunda yayınlanan genelgeyi hatırlatarak, il milli eğitim müdürlükleri tarafından Bakan Çelik'in genelgesinin engellenerek, okullara gönderilmediğini ve yanlış uygulamanın sürdüğünü ileri sürdüler.

Edinilen bilgilere göre, yasal ve mevzuatta yeri olmadığı belirtilen mutemetlik ücreti kesintisiyle ilgili olarak öğretmenlere 'kendi rızam ile verdim' şeklinde yazılı kağıtlara imza attırılarak, şikayet olması halinde yasal yükümlülükten kurtulmanın yolu izleniyor. 650 bin öğretmeni bulunan dev bir camiada öğretmenlerden kesilen 4-5 milyonluk kesinti aylık olarak trilyonları buluyor.

SESLERİNİ DUYURAMIYORLAR

Kimi öğretmenler, mutemetlik ücreti kesintisine ilişkin mecburen imza karşılığında rızasız bir şekilde kesintilere göz yummaktan başka bir yol bulamazken kimi öğretmenler ise mücadele etmede kararlı. Önce okul idarelerine, ardından ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerine sorunun aşılması konusunda girişimde bulunarak başvuranlar, yetkililerin ya ilgisizliğinden ya da mutemetlik ücreti alınmasına taraf olmasından şikayetçiler. Bakanlık genelgesi olmasına rağmen uygulamanın sürdürülmesine isyan eden öğretmenler, seslerini duyurabilmek için interneti kullanmaya başladılar.

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ilişkin güncel ve objektif yayınlarıyla bilinen "Memurlar.net" internet adresi öğretmenlerin sesi ve kulağı. Kamu görevlisi olması nedeniyle ismini açıklayamayan; ancak 'Akşemsettin' rumuzunu kullanan bir öğretmen haksız kazançla ilgili uygulama hakkında şunları dile getirdi:

"Bendeniz ilgili yazıyı internet aracılığı ile çıkartıp müdür beye sunduğumda, okuldaki mutemetin tarafını tutmuş olup öğretmenler içinde de pek destek bulamadım. Müdür bey hakkımızı aradığımız için bizi tebrik edeceğine memurun ağzıyla konuşup 'ek ders ve sağlık işlemlerinizi sizler takip edeceksiniz' dedi. Diğer öğretmen arkadaşlar bu durumda sessiz kalırken ben ve arkadaşım mutemetlik bizim görevimiz değil, hiç kimsenin bizim cebimizdeki parada hak talep edemeyeceğini belirttik. Aldığı takdirde rüşvet olacağı fikrini ilettik."

İŞTE BAKANLIK GENELGESİ

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerden gelen şikayetleri dikkate alarak, sorunun çözümü konusunda sadece uygulamaya son verilmesini istediği Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik adına MEB Personel Genel Müdürü Remzi Kaya imzalı bir emir yayınladı. Ancak bu emir iddia göre, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini geçemeyerek okullara ulaşmadı ve uygulamaya devam edildi. Bu emirle mutemetlik kesintisinin yapılmaması ve sona erdirilmesi istenen resmi belgede emir şöyle:

"Ayrıca maaş olan mutemetlerin para kesintisi yapmalarıyla ilgili Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul ve kurumlarda görevli personelin aylık ve diğer parasal haklarının, hak sahiplerine gerek bankalar yoluyla gerekse nakd3 olarak ödenmesi işlemleri, görevli mutemetler vasıtasıyla yapıldığı bilinmektedir. Ancak Bakanlığımıza gelen yazılı ve sözlü şikayetlerde; öğretmenlere ödenen parasal haklarından mutemediye ücretinin kesildiği bildirilmektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 146. maddesinin 2. fıkrasında 'Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemez, hiçbir yarar sağlanamaz' hükmüne yer verilmiştir. Bu itibarla, okul ve kurumlarımızda mutemet olarak görevlendirilen memur veya müdür yardımcılarının; tahakkuk ve ücret ödemelerinde, Maliye Bakanlığı'nın bu konudaki görüşleri de dikkate alınarak, öğretmen veya diğer personelden söz konusu ödemeler karşılığında para almaları (mutemediye ücreti) mümkün değildir."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber