91.5 milyar YTL'lik devasa kurum SGK vekillerle yönetiliyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Ekim 2008 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SGK'da, bugüne kadar üç başkan değişti. Son olarak başkanlık koltuğuna oturan Fatih Acar da halen hem bu görevi, hem de SGK Yönetim Kurulu Başkanlığını vekaleten yürütüyor.

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un birleştirilmesiyle kurulan ve 91.5 milyar YTL'lik dev bütçesi bulunan SGK, bir türlü vekaletle yönetilmekten kurtulamıyor. SGK Başkanlığına son olarak, Başkan Yardımcısı Fatih Acar vekaleten atandı

ANKARA - Türkiye 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla, sosyal güvenlik sisteminde yeni bir döneme girdi. Üç sosyal güvenlik kurumu, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı iki yıl önce Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında toplandı. Ancak yeni sosyal güvenlik sistemini uygulamakla görevli olan SGK'da bir türlü vekaletle yönetimden asaleten yönetime geçilemedi.

Üç sosyal güvenlik kurumunun birleştirilmesiyle SGK 2008 yılı itibarıyla 91.5 milyar YTL'lik bir bütçe büyüklüğüne ulaştı. Bu bütçenin yaklaşık 57.6 milyarı emekli aylığı ödemelerinden, 23 milyarı sağlık harcamalarından, kalanı ise 65 yaş aylığı, vergi iadesi yerine getirilen ek ödeme gibi harcama kalemlerinden oluşuyor. Türkiye'nin 2007 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) ise 856.4 milyar YTL olarak gerçekleşti. 2008 yılı GSYH'nın daha yüksek çıkacağı dikkate alındığında SGK'nın yönettiği kaynağın toplamı, Türkiye'nin GSYH'nın yüzde 10'una ulaşıyor.

Yeni kanun yürürlükte

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ise 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Yasanın halkın yaşamında en öncelikli etkisi, sağlık sisteminde görülecek. Kurumun uygulayacağı sağlık politikası bir yandan insanların ceplerinden çıkacak sağlık harcamalarının miktarını ve alacakları sağlık hizmetinin kalitesini belirlerken, bir yandan da on milyarlarca dolarlık sağlık sektörünün geleceğini şekillendirecek.

Yeni sosyal güvenlik sistemini uygulamakla görevli SGK'da, bugüne kadar üç başkan değişti. Kurucu başkan Tuncay Teksöz, SGK'nın kuruluşundan kısa bir süre sonra görevinden istifa etti. Tuncay Teksöz'ün ardından göreve başlayan Birol Aydemir bir yılı aşkın süre görev yaptıktan sonra tartışmalı bir sürecin sonunda Kurumdan ayrılırken, onun yerine atanan Tahsin Güney de 5510 sayılı yasada bu yıl yapılan kapsamlı değişikliklerin hemen ardından görevinden alındı. Her üç başkan da SGK'da bu görevi vekaleten yürüttüler.

Vekiller kurumu

SGK Başkanlığına son olarak, Başkan Yardımcısı Fatih Acar atandı. Ancak Acar halen hem bu görevi, hem de SGK Yönetim Kurulu Başkanlığını vekaleten yürütüyor. SGK'nın kuruluşundan beri Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürlüğü görevini yürüten Sami Türkoğlu'nun asaleten ataması da halen gerçekleştirilmedi. Tahsin Güney'in vekaleten yürüttüğü Başkan Yardımcılığı görevinden de alınması üzerine, iki yıl sonra yerine ilk kez asaleten bir atama yapıldı.

Kurumun internet sitesindeki bilgilere göre, orta kademe yönetim kadrosunda asaleten görev yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bunların başında, Kurumun aktüeryal dengesini sağlamakla görevli Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı yer alıyor. Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğündeki 6 daire başkanlığından 3'ü, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğündeki 8 daire başkanlığından 6'sı, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğündeki 5 daire başkanlığından 3'ü, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğündeki 7 daire başkanlığından 6'sı, Strateji Geliştirme Başkanlığındaki 4 daire başkanlığından 2'si halen vekaleten yürütülüyor.

SGK yetkilileri, bazı daire başkanlarının asıl kadrosunun başka kurumlarda olması ve o kurumlardaki özlük haklarının daha iyi olması nedeniyle vekaleten atamanın o kişinin yararına olduğunu savunurken, Kurumun yeni olması dolayısıyla da yöneticilerin atadıkları daire başkanlarını daha iyi tanımak için zaman kazanmak amacıyla vekaleten atamayı tercih ettiğini ifade ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber