Üniversite tamam, yurt nerede?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2008 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SİBEL KAHRAMAN

Yurtkur'un yurtlarından yararlanamayan gençler özel yurtlara yöneliyor. Ancak özellikle büyük şehirlerde, özel yurt ücretleri öğrencilerin bütçesini oldukça zorluyor

Üniversite öğrenimi süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda kalmaya hak kazanan öğrenciler belli oldu. Ancak yurt kapasitelerinin, başvuran öğrenci sayısına oranla az olması her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok gencin alternatif arayış içine girmesine neden oldu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu yetersiz kalırken, özel yurtlar ve vakıf üniversitelerinin yurtları otel fiyatlarını aratmıyor.

2008-2009 öğretim yılı için 213 bin 848 öğrenci yurtlara başvuru yaptı. Öğrencilerden yalnızca 89 bin 579'u yurtlara yerleştirildi. Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, pek çok yurtta ranzadan karyola sistemine geçildiğini, hamamdan vazgeçilerek katlara duşlar yapıldığını ve bu nedenle mevcut yurtlarda 9 bin 841 kapasite düşüşüne gidildiğini belirtti.

Yetkililer, her hafta açıklanan yedek listelerden yurtlara yerleştirme işlemi yapıldığını belirterek, yedek liste gelinceye kadar öğrencilerin yurtlarda misafir olarak barındırıldığını söyledi. Yurtlarda iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Kredi ve Yurtlar Kurumu yetkilileri, ?2003'ten bugüne kadar toplam 30 bin 783 yatak kapasiteli 76 yurt hizmete girdi. Bu yurtlar ranza sistemiyle açılsaydı mevcut kapasiteye 60 binin üzerinde yatak ilave edilmiş olacaktı. Son beş yıldır öğrenci hizmetine sunulan yurtlar otel standardında, banyo ve tuvaleti içinde. Odalar mobilyalı olarak donatıldı? diyor.

BÜTÇE ZORLAYANLAR

Yurtkur'un yurtlarından yararlanamayan gençler ise özel yurtlara yöneliyor. Ancak özellikle büyük şehirlerde özel yurt ücretleri öğrencilerin bütçesini oldukça zorluyor.

Kayıt dönemlerinde üniversite kampuslarında tanıtım ve kayıt standı kuran, el ilanları dağıtan özel yurtlar, öğrencilere tek kişilikten 6 kişiliğe kadar çeşitli oda imkânları tanıyor. Öğrencilerin kendilerini tercih etmesi için yarış içinde olan yurtlar kahvaltıda açık büfe, ücretsiz çamaşır yıkama, ücretsiz servis, süper lig maçlarını izlemek, sınırsız internet gibi olanaklar sunuyor.

OTEL FİYATINA

Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda aylık yurt yatak ücreti 75 YTL olarak belirlenirken, özel yurtlarda bu rakam 1000 YTL'ye çıkıyor. Özel yurtlarda oda tipi ve aynı odayı paylaşan öğrenci sayısına göre kahvaltı dahil aylık ücretler 400 YTL ile 1000 YTL arasında değişiyor.

Özel üniversitelerin yurtlarında kalmak da pahalı seçenekler arasında yer alıyor. Üniversite yurtlarında da oda tipine, içinde bulunan ayrıcalıklara göre ücretler değişiyor. Bilkent Üniversitesi yurdunda ranzalı 4 kişilik bir odanın yıllık ücreti 1800 YTL iken, özel mutfak, banyo ve tuvaleti bulunan standart bir odanın ücreti 13 bin 500 YTL'ye çıkıyor. Suit odaların yıllık ücreti ise 15 bin 500 YTL.

Koç Üniversitesi'nin dönemlik oda ücreti yine banyolu olup olmamasına, kişi sayısına göre 1300 YTL ile 4 bin 800 YTL arasında değişiyor. Sabancı Üniversitesi yurdunun 4 kişilik odalarında 9 ay süreyle barınma ücreti 2 bin 400 YTL. 2 kişilik odalarda ücret 4 bin 900 YTL'ye çıkıyor. Bu ücretlerin yanı sıra 600 YTL depozito ödemek gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber