Başörtüsü için 'kraldan çok kralcı davrandık'

Haber Giriş : 15 Kasım 2004 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. İlhan Akın, üniversitelerde başörtüsü yasağı konusunda aldıkları sert tutumun, dönemin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı'yı bile isyan ettirdiğini kaydetti.

İÜ Hukuk Fakültesi'nde 1972-80 ile 1986-94 yılları arasında toplam 16 yıl dekanlık görevinde bulunan Prof. Dr. Akın, YÖK'ün ilk başkanı Prof. Dr. Doğramacı döneminde yaşanan türban krizini anlattı. Güncel Hukuk dergisine konuşan Akın, 12 Eylül öncesinde fakültede sağ-sol kavgası nedeniyle yaşanan olaylarla uğraştığını, 1980'li yıllarda ise YÖK'ten ?Türbanlıları içeri sokmayacaksınız.? şeklinde emir aldıklarını belirtiyor. Bunun üzerine büyük bir dikkatle türbanlıları içeri sokmamaya başladıklarını söyleyen Akın, o dönemde kraldan çok kralcı davrandıklarını söylüyor. Başörtüsüne karşı direncini şu örnekle anlatıyor:

?YÖK Başkanı İhsan Doğramacı tüm rektörleri bir de olay bizde olduğu için hukuk fakültesi dekanını toplantıya çağırıyor. Orada soruyor ?okulda türbanlı var mı?' diye. Kimisi ?Var' diyor kimisi ?Yok' diyor. Tabii Doğramacı çok seviniyor. Ben ?Var, kimseyi içeri sokmuyoruz.' diyorum. Aradan 15-20 gün geçti, büyük olaylar oldu. Beni Rektörlük'ten çağırdılar. ?Rektör Bey, Avrupa'dan telefon etti. Doğramacı ile konuşmuşlar. ?Bu kadar da fazla sıkı tutmasınlar' denilince ?Bunu yazılı olarak verin' dedim. ?Yazılı olarak veremeyiz.' dediler. Ben de ?O zaman devam ederim.' dedim.? Türban konusuda katı tutumuyla tanınan Doğramacı, 1981'den 1992 yılına kadar tam 11 yıl YÖK'ün başında kaldı.

İÜ Hukuk Fakültesi'nin bugün bitme noktasına geldiğine dikkat çeken Akın, bundan Alemdaroğlu'nu sorumlu tuttu. İÜ Hukuk Fakültesi'nin birçok üniversiteye öğretim üyesi gönderdiğini, Alemdaroğlu'nun bunu yasaklaması üzerine öğretim üyeleri ile rektör arasında kavgalar yaşandığını kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber