İşte, CEBİT'teki yeni moda dijital oyuncaklar

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Ekim 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknolojinin kalbine metrobüsle yolculuk

Mobil internet, 3G, görüntülü konuşma... Teknolojinin kalbi CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nda. Hal böyle olunca da, kattım SABAH'ın teknoloji editörü Timur Sırt'ı yanıma, düştük Beylikdüzü TÜYAP yollarına

Ben kadın o erkek, ben acemi o fazlasıyla tecrübeli... Fuarın açılışına yetişmek için sabah saat 9'da Zincirlikuyu metrobüs girişinde buluşuyoruz. Timur poğaçaları ve meyve sularını almış... Ben gişeden 1.5 YTL verip metrobüs jetonumu alıyorum, o akbili basıyor. Bu ilk metrobüs deneyimim. Her doksan saniyede bir metrobüs geliyor, o yüzden panik yapan, birbirini ezen yok! Koltuğumuza kuruluyoruz. .

YOL BOYU TEKNO-SOHBET

Paketten poğaçamı çıkartıp ilk sorumu soruyorum. "Eee? Bu sene CeBIT'te bizi neler bekliyor" (Sanırsınız her sene kaçırmadan gidiyorum). Bu yıl Turkcell ve Türk Telekom kapışması varmış, rekabet tavan yapmış. Sonra bu sene 3G teknolojisi, mobil sağlık ön plana çıkacakmış. Hah! Yakalamışken bir bilene sorayım bari: "Timurcuğum ortalık 3G'den geçilmiyor, özetler misin, şu bulanıklığı giderelim lütfen." Daha hızlı internet bağlantısıymış. 2009 ortasında inşallah dört bir yanımızı saracakmış ve şok! Avrupa'da 3G teknolojisi olmayan 3 ülke varmış: Arnavutluk, Bosna Hersek ve Türkiye. Peki bu MMS gönderemediğimiz, bluethooth olmayan, mesaj yazması işkence gibi ıPhone neden yok satıyormuş acaba? Timur'dan cevap tek: "Biz televizyon kuşağıyız ve ıPhone sadece ekranından her şeyi kumanda edebildiğimiz ilk telefon. Üstelik çok estetik ve basit." Timur'dan birşey daha öğreniyorum. Şok şok şok!.. Kadınlar dikkat: Fön makinesi, cep telefonundan çok radyasyon yayıyor!!...

PLAYSTATİON'DA KARAOKE

Ve nihayet son durak! Avcılar! Trafikte tıkanmadan ve 1.5 YTL'ye... Avcılar'dan arabaya binip TÜYAP'ta soluğu alıyoruz. Kapıda takım elbiseli, etek-ceketli bir sürü insan. Hayırdır?.. Bilişim Fuarı'nda 16'ncı senesini kutlayan Timur anlatıyor: "Ayşeciğim fuarda ritüeller vardır. İlki bakan bekleme ritüeli. Açılış günü herkes kapıda bakanı bekler. Bu yıl Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım gelecek." Eh biz de bu arada girişin sağında kalan TeknoSA'yı gezelim de yeni neler var görelim. Tekno- SA fuarda alışveriş yapabileceğiniz tek yer haberiniz olsun. İlk elime geçen Logitech diye kocaman bir kumanda. Ne işe yarıyor peki? Hani şu televizyonun önündeki masayı dolduran bir sürü kumanda var ya... Artık bu aletle sadece tek kumanda olabilirmiş. Bir uzman gelip, DVD, CD, TV, Digiturk ne varsa hepsini tek kumandada toplayabiliyormuş 199 dolara. Dikkatimi kocaman ekrandaki oyunlar çekiyor. PlayStation 3 oyunları tabii. Bakalım bizim bu erkek milletini esir eden PlayStation'da ne yenilikler var. Buyurun 'Sing Star'a! Avrupa'da 13 milyondan fazla satmış şimdi ilk defa burada yerli versiyonu tanıtılıyormuş. PlayStation'da karaoke gibi bir şey. Timur kırmızı mikrofunu ben de maviyi kapıyorum. Şarkımız Kenan Doğulu'dan 'Baş Harfi Ben'. Başla! Tabii Timur'u yerle bir ediyorum. Ne sözleri yakalayabiliyor ne de müziği. 2120 puana 3250 ile ben kazanıyorum. Tabii konsolun fiyatının 799 YTL olduğunu öğrenince sevincim kursağımda kalıyor. Üstelik bu yarı yarıya inmiş hali.

DİRENMEK ARTIK MANASIZ

Peki şu bilgisayarlarda hep bahsi geçen Quatre Core da ne? İnter ve Amd diye iki işlemci şirket varmış. Bunlar bilgisayarın kalbiymiş. Quatre Core da birden fazla çekirdekliymiş yani bu son teknolojiyle birden fazla işlemi aynı anda üstelik daha hızlı bir şekilde yapabilirmişiz. Bir de buzdolabı benzeri cihazlar var. Meğer şirketlerin bilgi sakladığı data centerlarmış bunlar. Buraya gelince, artık teknolojiye direnmenin mümkün olmadığını anlıyor insan.

Ayşe ÖZYILMAZEL SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber