Teziç'ten Başbakanlığa 2. dava

Haber Giriş : 17 Kasım 2004 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Teziç, üniversitelere asistan alımını kısıtlayan genelgenin iptali için dava açtı.

Daha önce lojman tahsisi konusunda Ankara İdare Mahkemesi'nde Başbakanlık aleyhine dava açan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, şimdi de üniversitelere asistan alımını sınırlayan Başbakanlık Genelgesi'nin iptali için Danıştay'a başvurdu.

Dava dilekçesinde, 21 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve üniversitelerdeki araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atamaları düzenleyen kanun maddesinin, Başbakanlık Genelgesi'nden sonra 'uygulanamaz' hale geldiği öne sürüldü.

Kanun hükmünün araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atamaları, kamu kurumlarına alınacak 40 bin personel sınırlamasının dışında tuttuğu, buna karşılık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 23 Eylül'de yayımlanan genelgenin durumu tersine çevirdiği belirtildi.

Kadrolara sınırlama iddiası

YÖK, genelgedeki "araştırma görevlisi kadrolarından (TUS ve DUS eğitimini tamamlayanlardan boşalan araştırma görevlisi kadroları hariç) lisans üstü eğitimini tamamlayarak kurumu ile ilişkisi kesilen kişilerden boşalacak araştırma görevlisi kadrolarına, ayrılan kişi sayısı ile sınırlı olmak üzere açıktan atama yapılabilecektir" ifadesine tepki gösterdi.

Danıştay karar verecek

Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'ndan izin alınarak yapılacak atamaların, boşalacak araştırma görevlisi kadro sayısını geçmemesini öngören genelgedeki düzenlemenin kanunla çeliştiğini öne süren YÖK, Danıştay'dan bu genelgenin iptalini istiyor.

2004 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun 32. maddesinde, genel bütçeli idareler ile katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile konsolide bütçe dışındaki diğer kamu ve kuruluşlarından yapacakları memur nakilleri toplamı 40 bin kadroyla ssınırlandırılmıştı. Maddede, "Hakimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan görevlere ve yüksek öğretim kurumları öğretim üyeliklerine yapılacak atamalar bu sayıya dahil edilemez" denilmişti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber