Unvanını Değiştirmek İsteyen Memurlara Hatırlartma

Son yıllardaki yeni memur yerleştirmelerinden dolayı bir kaç yıl önce gündeme aldığımız bir konuyu yeniden ele almak durumundayız. Teknik veya sağlıkla ilgili mesleki bir öğrenim görerek unvan sahibi olan memur arkadaşlar, hem kurum içinde hem de başka bir kurumda, bu unvanlı kadroya nasıl atanacağına yönelik olarak sitemize çok sayıda soru yöneltmiş durumdadır. Gelen sorulara yönelik olarak bir açıklama yayımlıyoruz. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2008 21:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk kamu yönetimi 1999 yılında önemli bir düzenleme yapmış, söz konusu bu düzenleme Danıştay kararları doğrultusunda 2004 yılında yeniden düzenlenmiştir. Şef, müdür, şube müdürü gibi görevde yükselme niteliğindeki kadrolara atamak için yapılan görevde yükselme sınavı yanında, lise veya yükseköğrenimde gördüğü mesleki veya teknik eğitim mezuniyetine bağlı olarak alınan unvanlara uygun kadrolara atanabilmek için de unvan değişikliği sınavı getirilmiştir.

KONUYA İLİŞKİN HUKUKİ DÜZENLEME

Hukuki düzenleme "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğinde" yer almaktadır. Bu yönetmeliğin ek 3. maddesi şu şekildedir:

"Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, bu Yönetmeliğin üçüncü bölümünde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.
Unvan değişikliği sınavları, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz"

ÖRNEĞİN;

1- Memur unvanıyla çalışmaya başlayan meslek lisesi elektrik bölümü mezunu bir kişinin, teknisyen unvanlı kadroya atanabilmesi için kurum tarafından unvan değişikliği sınavı açılmasını beklemesi gerekmektedir.

2- Memur unvanıyla çalışmaya başlayan bir önlisans mezunu inşaat teknikerinin, tekniker unvanlı kadroya atanabilmesi için kurum tarafından unvan değişikliği sınavı açılmasını beklemesi gerekmektedir.

3- Memur unvanıyla çalışmaya başlayan lisans kimya bölümü mezunu bir kişinin kimyager kadrosuna atanabilmesi için kurum tarafından, unvan değişikliği sınavı açılmasını beklemesi gerekmektedir.

1- KURUMDA UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI AÇILMASI

Bir kuruma giren her memur için, mezun olduğu öğrenime uygun unvan değişikliği sınavı açılmaz. Unvan değişikliği sınavı sadece kurumun görev alanıyla uyumlu kadrolar için açılabilir. Örneğin Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, kurumda çalışan meteoroloji mühendisliği mezunları için bir unvan değişikliği sınavı açması uygun iken aynı kurumun maden mühendisliği için bir unvan değişikliği sınavı açması uygun olmayabilecektir.

2- BAŞKA KURUMA, MEZUN OLUNAN UNVANLA GEÇİLEBİLİR Mİ?

Bir çok memur arkadaş, mezun olduğu mesleki veya teknik öğrenime uygun sınav açılması için beklemektedir. Ancak kurumların ya genel olarak sınav açmaması ya da kişinin mezun olduğu unvanın kurumun görev alanıyla ilgili olmaması nedeniyle, memurlar kurum değişikliği yoluna gitmek istemektedir. İşte burada en çok şu soru sorulmaktadır: Ben başka bir kurumdaki mezuniyetimle uyumlu kadroya naklen atanabilir miyim? Bir başka şekilde söyleyecek olursak; ben memur olarak çalışırken başka bir bakanlıktaki örneğin tekniker unvanlı kadroya atanabilir miyim?

Bu sorunun cevabı ne yazıkki olumlu değildir. Memur olarak çalışanların örneğin başka bir kurumdaki teknisyen, tekniker veya mühendis kadrosuna naklen atanması mümkün değildir.

Peki ne olacaktır?

Bu durumdaki kişilerin aynı unvanla veya bu unvanla aynı düzeydeki diğer unvana naklen geçmesi ve o kurumda unvan değişikliği sınavı açılmasını beklmesi gerekmektedir.

KPSS İLE UNVAN DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Hali hazırdaki uygulamada KPSS'ye hem ilk defa memur olmak isteyenler hem de memur olanlar girebilmektedir. Memur olarak girenler mezuniyetiyle uyumlu kadroyu tercih edip yerleşirse,

i- eğer söz konusu kadro bir memur kadrosu ise çalıştığı kurum muvafakat verirse naklen geçiş yapabilecektir. Çalıştığı kurum muvafakt vermez ise, yani geçişi uygun görmez ise, memur naklen KPSS ile yerleştiği unvana atanamayacaktır. Bu halde kişiye düşen sadece dava açmaktır.

ii- eğer memurun yerleştiği kadro 399'a tabi bir KİT'teki sözleşmeli pozisyon ise bu halde muvafakata gerek yoktur. İstifa ederek sözleşmeli pozsiyondaki görevine başlayabilir.

KPSS yukarıda anlatılan haliyle unvan değişikliği sınavının bir istisnai uygulamasıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber