Sağlıkta zengin-fakir uçurumu büyüyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 15 Ekim 2008 15:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum bir kez daha gözler önüne serildi. Yoksullar en temel sağlık hizmetlerinden dahi yararlanamıyor. En zenginler, en yoksullardan 40 yıl daha uzun yaşıyor. Yılda 58 milyon kadın tıbbi yardım almadan doğum yapıyor...

- Sağlık hizmetlerinden yararlanma konusunda, zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum giderek büyüyor. Zira zenginler tıptaki yeniliklerden anında yararlanırken, yoksullar en temel sağlık hizmetlerine dahi ulaşamıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 2008 raporuna göre, 30 yıl öncesinde göre 5 yaş altındaki çocukların ölüm oranı yüzde 80 azalmış. Ancak bu iyileşme, büyük ölçüde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için geçerli.

Ortalama yaşam süresindeki fark da çarpıcı. Ülkelerin en gelişmişiyle en yoksulu arasındaki fark yaklaşık 40 yılı buluyor. Zenginler, yoksullara göre neredeyse 2 kat uzun bir ömür sürüyor.

Yoksulların doğumu da daha sancılı. Dünyada bu yıl doğum yapması öngörülen 136 milyon kadınından 58 milyonu için tıbbi yardım olanağı bulunmuyor.

Farklılık sadece ülkeler arasında değil. Aynı ülkede yaşayan zenginlerle yoksullar arasında da benzer bir uçurum görülebiliyor.

WHO, çözüm olarak, tüm ülkelerde sağlık sitemlerinin, temel hizmetleri yaygınlaştıracak şekilde düzenlenmesini öneriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber