4/B'linin asker öğretmen olamaması dava edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ekim 2008 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA
"Yürütmeyi Durdurma Taleplidir"

DAVACI : Türk Eğitim-Sen
(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ : Av. Hatice AKALAN-Av. Ömer SARPDAĞ
Av. Hilal Kezban DÜZGÜN
Konur Sok. 54/9 Bakanlıklar/ANKARA

DAVALI : 1)Milli Eğitim Bakanlığı / ANKARA
2) Milli Savunma Bakanlığı / ANKARA

T. KONUSU : Davalı idarenin tüm Valiliklere göndermek suretiyle sözleşmeli öğretmenlerin asker öğretmen olamayacaklarına dair tesis ettiği 22.09.2008 tarih ve 84772 sayılı idari işleminin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali taleplerinden ibarettir.

ÖĞRENME TARİHİ : 22.09.2008

AÇIKLAMALAR : 1) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tesis edilen dava konusu işlem ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi gereğince sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilen öğretmenlerin kadrolu öğretmenler de olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı emrinde asker öğretmen olarak görev yapmaları Milli Savunma Bakanlığı'na teklif edildiği ancak Milli Savunma Bakanlığı'nın bu teklifi reddettiğinden bahisle sözleşmeli öğretmenlerin asker öğretmen olarak görev yapamayacakları görülmüştür. Dava konusu yapılan bu işlemin iptalinin hak ve adalet gereği olduğu kanaatindeyiz. Şöyle ki;

2) Kamu hizmetinde çalışan sözleşmeli personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi ile "Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir." Şeklinde tanımlanmıştır. Bugün gelinen noktada Türkiye'de 50 bin civarında sözleşmeli öğretmenin olması, maddenin "zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak" derken neyi kastettiğinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından fazla geniş yorumlandığını bizlere açıkça göstermektedir. Binlerce insanı sözleşmeli olarak iş güvencesinden yoksun ve düşük ücretle çalıştıran Milli Eğitim Bakanlığı kadrolu çalışanlar ile sözleşmeliler arasında hiçbir fark gözetmediklerini söylemektedirler ancak uygulamaları ile işin aslının böyle olmadığını her defasında görmekteyiz. Dava konumuz asker öğretmenlik mevzuunda da sözleşmeli öğretmenlere yeniden büyük haksızlık yapılmış ve ikincil bir muameleye maruz bırakılmışlardır.

3) 3358 sayılı Yedek Subaylar ve Askeri Memurlar Kanunu'nun 3. maddesinde kimlerin yedek subay olarak görev yapabileceği açıklanmıştır. Bu kanunun hiçbir maddesinde sözleşmeli olarak çalışan kamu görevlilerinin ve dolayısıyla sözleşmeli öğretmenlerin asker öğretmen olamayacaklarına dair bir ibare mevcut değildir. 06.07.2005 tarih ve 25867 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Askerlik Yükümlülüğünü Milli Eğitim Bakanlığı Emrinde Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesi "Öğretmenlik yapacak yedek subay adaylarının seçilmesi" başlığı altında düzenlenmiştir. Madde metni: "1076 sayılı Kanuna tâbi yedek subay aday adayı olup, askerlik şubelerince test ve mülâkat merkezlerine sevk edilenlerden, Türk Silâhlı Kuvvetleri ihtiyacı fazlası olduklarından temel eğitimleri sonunda Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmesi uygun görülenlerin seçimleri Genelkurmay Başkanlığınca aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır:
a) Askere sevkleri sırasında Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görev yapanlar,
b) Mesleği öğretmen olup, henüz bu göreve başlamamış olanlar,
c) Öğrenimleri itibariyle öğretmenlik yapabileceklerden istekli olanlar,
d) Öğretmen olabilecek öğrenimi görmüş olup da istekli bulunmayanlar arasından kur'a ile tespit edilenler. "
şeklindedir. Görüldüğü üzere dört madde halinde asker öğretmen olarak seçilebilecekler sayılmıştır. Sözleşmeli öğretmenler öğretmenlik görevlerini Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak devam ettirmektedirler. Madde de henüz göreve başlamamış öğretmenlere, öğrenimleri itibariyle öğretmenlik yapabileceklere ve hatta öğretmen olabilecek öğrenimi görmüş olup da istekli bulunmayanlara dahi asker öğretmenlik hakkı verilmişken öğretmenlik görevini bilfiil icra eden sözleşmeli öğretmenleri bu haktan yoksun bırakmanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve hakkaniyete sığmadığı kanaatindeyiz.

4) Kanun ve Yönetmelik ile sözleşmeli öğretmenlerin asker öğretmen olmalarına hiçbir engel yokken Bakanlıklar arasında gerçekleştirilen yazışmalar sonucu Valiliklere gönderilen dava konusu işlem ile sözleşmeli öğretmenleri bu haktan yoksun bırakmak normlar hiyerarşisi kuramına da aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın dava konusu işlemde ilgi tutarak sebep gösterdiği Milli Savunma Bakanlığı yazılarının içeriği bilinmemektedir. İdari işlemler kendilerinden önce var olan ve nesnel hukuk kurallarınca belirlenmiş bulunan bir sebebe dayanmak zorundadırlar. Bu anlamda bir idari işlemin sebebi, o idari işlemden önce gelen, idareyi o işlemi yapmaya sevk eden ve nesnel hukuk kurallarınca belirlenmiş bulunan bir etkendir. İdare, bir işlem yaptığında, o işlemi dayandırdığı sebebi ortaya koymak ve kanıtlamak yani işlemini gerekçelendirmek durumundadır. İdare bunu yapmaz ise işlemin sebep öğesi yönünden hukuka aykırı olduğu sonucuna varılır. Dava konusu işlemde de sebep öğesi bakımından bir eksiklik olduğu muhakkaktır.

5) Dava konusu işlem Bugün Gazetesinin 10.10.2008 tarihli basımında yer almış ve tüm kamuoyu konu hakkında bilgi sahibi olmuştur. 2577 sayılı yasanın 27. maddesi uyarınca mağduriyetlere sebep olan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptal edilmesinin gerektiği kanaatindeyiz. Tüm bunlar bir arada düşünüldüğü zaman iş bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur. Şüphesiz takdir yüce makamınızındır.

HUKUKİ SEBEPLER :Anayasa, İYUK, 3358 sayılı Yedek Subaylar ve Askeri Memurlar Kanunu ve ilgili tüm yasal mevzuat

HUKUKİ DELİLLER : Dava konusu işlem (22.09.2008 tarih ve 84772 sayılı), Bugün Gazetesinde " Sözleşmeli öğretmenlere şok" başlığı ile yayınlanan haber yazısı, Askerlik Yükümlülüğünü Milli Eğitim Bakanlığı Emrinde Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmelik

SONUÇ VE TALEP :Yukarıda arz ile izahına çalıştığımız ve yüksek mahkemenin de re'sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;
1) Davalı idarenin tüm Valiliklere göndermek suretiyle sözleşmeli öğretmenlerin asker öğretmen olamayacaklarına dair tesis ettiği 22.09.2008 tarih ve 84772 sayılı idari işlemin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptaline,
2) Tüm yargılama harç, masraf ve ücreti vekâletin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ile talep ederiz.

15.10.2008
Av. Hatice AKALAN- Av. Ömer SARPDAĞ
Av. Hilal Kezban DÜZGÜN

EK: 1) Onanmış Vekâletname
2) Deliller bölümünde sayılanlar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber