Döner sermayede hemşirelerin gerisine düşen uzman hekimler tepkili
Yüksek Öğretim Kanunu'nun 58. maddesinde yapılan değişiklikle üniversite hastanelerinde çalışan Sağlık Bakanlığı'na bağlı personelin aldığı döner sermaye payları yüzde 200'e çıkmasına rağmen üniversite kadrosunda çalışanlara zam yapılmaması tepkiyle karşılandı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan yaklaşık 250 asistan doktor, bu değişikliğe hastane önünde düzenledikleri basın toplantısıyla tepki gösterdi.
Asistanların sözcülüğünü yapan Dr. Gökhan Gürel, "Üniversite hastanelerinde çalışan asistan ve uzman hekimler, bırakınız Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan asistan ve uzman herimleri, aynı hastanedeki hemşire, biyolog ve teknisyenlerden bile daha az döner sermaye payı almaya mahkum edilmiştir." dedi. Dr. Gürel, bu durumun hem DEÜ hem de diğer üniversite hastanelerindeki hekimler tarafından onur kırıcı olarak algılandığını söyledi. Aynı ortamda çalışmalarına rağmen statülerinin 657 olmasından ötürü aynı işi yapan meslektaşlarının iki kat daha fazla maaş almasının iş barışını bozduğunu savunan Gürel, artışın Sağlık Bakanlığı'na bağlı personelin hakkı olduğunu ancak kendilerine de aynı artışın yapılması gerektiğini söyledi. Gürel, "Yaklaşık dört yıldır devlet hastaneleriyle Sağlık Bakanlığı'a bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde performans sistemi uygulanmaktadır. Buralardaki çalışan asistan ve uzman hekimler, maaşlarına ek olarak her ay 2 bin ile 5 bin YTL ek ücret almaktadır. Oysa aynı statüde benzer işi üniversite hastanelerinde yapan asistan ve uzman hekimlere, ayda yaklaşık 300 ile 600 YTL arasında değişen döner sermaye katkı payı verilmektedir. Bu yakışıksız ve onur kırıcı durum, biz üniversite hastanesinde çalışan hekimlerin şevkini kırmaktadır." açıklamasında bulundu.
24 Temmuz 2008 tarihinde, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 58. maddesinin (a) fıkrasının 4. paragrafı değiştirilmişti. Böylece üniversite hastanelerinde çalışan 657 sayılı kanuna tâbi hemşire, teknisyen, biyolog ve fizyoterapist gibi sağlık personelinin aldığı döner sermaye katkı payları, yüzde 150 ile 200 arasında artmıştı. Aynı işyerinde aynı şartlarda çalışan 2547 sayılı kanuna tâbi asistan ve uzman hekimlerin maaşlarına ise iyileştirme yapılmadığı gibi sözkonusu kanundaki yapılan son değişiklikle döner sermaye katkı payından alabilecekleri oranda artış olabilmesine ilişkin düzenleme de yapılmamıştı.