Numan Kurtulmuş kimdir?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ekim 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orhan Pamuk okurum, Özal gibi hızlı araba kullanırım

Numan Kurtulmuş, 26 Ekim'deki kongrede Saadet Partisi'nin dümenine geçecek. Genel Başkan Recai Kutan'ın ismini tek aday olarak açıkladığı Kurtulmuş, ilk röportajını Zaman'a verdi.

Kurtulmuş, Saadet'i yeni bir medeniyet projesinin mimarı yapma iddiasında. Hem Orhan Pamuk'u okuyor hem de Necip Fazıl, Cahit Zarifoğlu, Cemil Meriç ve Sezai Karakoç'u. Yüzmeyi çok seviyor. Bir de Turgut Özal'dan sonra konuyu siyasetin içine sokacak derecede hızlı araba kullanma merakı var.

Ünye'de 1959'da doğan Kurtulmuş, ismini, Kurtuluş Savaşı'nda yedi cephede savaşıp beş kez yaralanan Binbaşı Numan Bey'den almış. Binbaşı Numan, Sakarya Meydan Savaşı'nda Atatürk'le yan yana savaşırken leğen kemiğine isabet eden bir Yunan kurşunu yüzünden bacağı 10 santim kesildikten sonra, 40 yaşında malulen emekliye ayrılmış. Ömrünün son 23 yılını ilmî çalışmalara vermiş. Bu çalışmaları, Türkiye'nin Latin harfleriyle yazılmış ilk ilmihal ve akaid kitabı olan Amentü Şerhi'ni doğurmuş. Kurtulmuş, dedesini anlatırken şu ifadeleri kullanıyor: "Dedemin terbiyesi ve anlayışı babama, amcama ve bana da sirayet etti. Dedem Amentü Şerhi'ni yazmış ama Milli Şef döneminin baskı ortamından dolayı yayımlanmamış, o dönem bitince 1950'lerde yayınlanmış. Milli Şef ceberrutluğuna karşı milletin maneviyatını kurtarma hamlesiydi dedemin eseri. Amcam sırf bu kitabın basılması amacıyla Fatih Yayınevi Matbaası'nı kurdu. Bu matbaada Sezai Karakoç'un, Necip Fazıl'ın kitaplarından önemli bir kısmı basılmıştır."

Kurtulmuş, AK Parti'ye alternatif olma iddiasında. "Milli Görüş'ün bölünme süreci 28 Şubat'ın öncesinde başladı. O olağanüstü dönemin şartları olmasaydı, kimse böyle bir politik sürece girmeyecekti. AK Parti bir zorunluluktan dolayı ortaya çıktı. Yürümeyen bir koalisyon manzarası vardı." diyor. AK Parti'ye şu eleştirileri yöneltiyor: "Ekonomik gelişmeden geniş kesimler pay alamadı. Statüko sürdürüldü. Özgürlükler genişletilmedi. Sivil-demokrat bir anayasa yapılamadı."

AK Parti'nin yüksek oy almasının sebeplerini irdelerken "Karşısındaki partiler, demokrasi ve toplumun temel değerlerine karşı bir görüntü verdi. Bugün kararlı ve ciddi bir alternatif aranıyor. Milletimize, adresin burası olduğunu kısa zaman içinde göstereceğiz." ifadelerini kullanıyor.

Kurtulmuş, kongreden sonra öncelikle Mart 2009'daki yerel seçimlere yoğunlaşacak. Ciddi bir tanıtım kampanyası yapacak, partinin teknik imkanlarını geliştirecek. Daha profesyonel bir kadro kurulmasından yana. Milli Görüş Hareketi'nin kültürden ekonomiye bir medeniyet projesi olduğunu savunuyor. Devamını Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ı hatırlatan söylemle getiriyor: "Küresel krize çözüm de bu hareketle mümkün." Kurtulmuş, önerilerini şöyle sıralıyor: "Özel sektörün maliyetleri indirilmeli. Borçlarıyla ilgili tedbir üretilmeli, üretim yapısı güçlendirilmeli. Türkiye 2000 yılının başındaki 17. IMF protokolüyle küresel kapitalizme eklemlendi. Bu eklemlenme sürecindeki beş aşamalı sürecin son aşaması Türk özel sektörünün yabancı sermayenin kontrolüne girmesidir."

Ahmet Dinç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber