Müze müdürü tarihi eser kaçakcılğından tutuklandı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Ekim 2008 12:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

AKSARAY İl Jandarma Alay Komutanlığı'nın ?Okyanus 4' adı altında tarihi eser kaçakçılığına yönelik düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 38 kişiden, aralarında Aksaray Müze Müdürü Yücel Kiper'in de bulunduğu 8'i tutuklandı.

Aksaray İl Jandarma Komutanlığı, tarihi eser kaçakcılığının yapıldığına ilişkin ihbar üzerine çalışma başlattı. Yaklaşık bir yıllık izlemenin ardından, 16 Ekim Perşembe günü Aksaray, Konya, Ankara, Kırşehir, Nevşehir, Mersin, Hatay ve Kahramanmaraş'ta eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda Aksaray Müze Müdürü Yücel Kiper'in evinde ve makamında arama yapıldı. Bilgisayar ve dökümanlara el konuldu.

Operasyon kapsamında Müze Müdürü Kiper ile birlikte 38 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler yapılan sorgulamanın ardından dün saat 10.00'da adliyeye çıkartıldı. Yaklaşık 17 saat süren sorgulamanın ardından Müze Müdürü Yücel Kiper ile birlikte müteahhit Ramazan Karaoğlan, Miktat Çavga, Okan Üçyıldız, Mehmet Bekler, Özay Aydemir, Yusuf Bilgin ve Kurtuluş Gedik tutuklandı. Diğer 30 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklanan 8 kişi Aksaray E Tipi Cezaevi'ne konuldu.

Şebekenin, müzedeki bazı tarihi eserleri sahteleri ile değiştirdiği iddia edildi. Değiştirilen eserlerin tesbit çalışmasının sürdürüldüğü belirtildi. Tutuklanan Müze Müdürü Kiper'in şebeke üyeleri koordine ettiği ve üyelere kazı yapabilecekleri hüyük ve tepelerin yerlerini söylediği, maddi menfaat temin ettiği önü sürüldü. Operasyonda ele geçirilen bin 556 tarihi eserin sadace 563'ünün gerçek olduğu belirtildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber