60 Aydır Bir Sorunu Çözemeyen Bürokrasi İle Nereye Kadar Gidilecek?

657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre yapılan istihdamın binden 150 bine çıkarılması son beş yılda olmuştur. Ancak aileleri ile birlikte ve her gün açılan yeni davalar da düşünüldüğünde 60 aydır hiçbir sorunu çözmeyen, yaşanan mağduriyeti görmezden gelen, Devlete her gün mahkeme masrafı ödettiren Başbakanlık ve Maliye bürokrasisi hangi soruna merhem olacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ekim 2008 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORUN TESPİTİ

1- Kamu kurumlarında çalışan 4/B'li sayısı 150 bine yaklaşmıştır. Son beş yılda yaşanan bu artış sırasında 4/B'liye özellikle sağlık ve eş durumundan dolayı nakil hakkı verilmeyeceği ifade edilmiştir.

Bunun en temel gerekçesi olarak "hizmet gerekleri" savı öne sürülmüştür. Ancak "hizmet gerekleri" savını zedelememesine rağmen 4/B'linin kendi arasında dahi becayişine imkan tanınmamıştır. MEB 4/B'li personelini bir ilden diğer bir il'e naklettirebilirken diğer kurumların hiçbirisi bu hakka kavuşamamıştır. Son olarak 2008 yılı toplu görüşmelerinde, 4/B'liye nakil hakkı verilmesi konusunda mutabakata varılmıştır.

60 aydır çözülemeyen veya çözüm için hiçbir girişimde bulunulmayan bu konuya ilişkin olarak hala hiçbir gelişme bulunmamaktadır. 1 milyona yakın memuru temsilen imza atılan toplu görüşmelerin, ciddiyetsizliğe büründürülmesinin bir sorumlusu yok mudur?

2- 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan memur, 4/B'li eşinden dolayı nakil isteyememektedir. Sorunun çözümü için hem 657 sayılı Kanunda hem de Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan yer değiştirme yönetmeliğinde değişiklik yapılması gerekmektedir.

60 aydır bu sorun da çözülmemiştir. Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan esaslarda değişiklik yapılmadığı için kamu kurumları kurumsal düzeyde hiçbir çözüm üretememektedir.

3- Askere giden 4/B'li personel askerlik dönüşünde eski görevine devam edememektedir. Doğum yapan bayan 4/B'li bir yıl ücretsiz izin kullanabilmektedir. Bu izin hakkı sonrasında personel eski görevine dönebilmektedir. Ancak benzer bir hak askerden dönen 4/B'liye tam 60 aydır verilememiştir. Vatan hizmetini görmek üzere silah altına alınan 4/B'liler dönüşlerinde işsiz kalabilmektedir.

SORUMLULAR

Net bir şekilde ifade etmek gerekmektedir. 4/B'li personelin yaşamış olduğu bu sorunların çözümü için iki ana sorumlu kuruluş vardır.

1- Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

2- Başbakanlık

Bu arada şu hususu ayrıca belirtmek gerekmektedir. Sorumlu kuruluşlardan birisi olan Devlet Personel Başkanlığı, gerek kamu kurumlarından gelen talepler gerekse de bireysel başvurular sonucunda, gerekli değerlendirmeyi yaparak sorunun çözümü için daha önce iki kez değişiklik metnini Başbakanlığa göndererek sorumluluğunun gereğini yerine getirmiştir.

60 AYDIR SORUNU ÇÖZEMEYENLER NE VAAT EDECEK?

Yukarıdaki her 3 sorun, sorunu yaşayan için çok hayati derecede önemlidir. Bu sorunlardan dolayı eşinden boşanan veya bunalıma giren çok sayıda personel olduğu görülecektir.

O halde, sorunu çözmekle görevli bürokrasi, neden 60 aydır bu sorunu çözmeye yanaşmamaktadır?

Bürokrasi bu sorunun çözülemeyecek bir sorun olduğunu düşünüyorsa, neden toplu görüşmelerde anlaşmaya varılmıştır?

En basitinden kazanılan onlarca davaya karşın neden 4/B'linin askerlik dönüş sorunu çözülmemiştir. Neden mahkeme kararları tekil görülmektedir. Kaybedilen davalardan dolayı, ödenen mahkeme masrafları bu üst düzey yöneticilerinden alınsaydı, acaba mahkeme kararları tekil mahkeme kararları olarak görülebilecek miydi?

Biz memurlar.net olarak, siyaseten etkin konumda bulunanların, yukarıda ismi geçen her 2 kurum yöneticisine neden 60 aydır bu sorunu çözmedikleri yönünde hesap sormaları gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber