Krizi önlemek için 300 bin memur alınmalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ekim 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taraf gazetesinin Ekonomi yazarı Süleyman Yaşar, tüm dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'yi etki altına almaması için ilginç bir çözüm önerdi. Yazarın görüşünü, oldukça ilgi çekici olduğu için memurlar.net sayfalarına alıntılıyoruz.

Süleyman Yaşar

300 bin memur alınmalı

Türkiye, 2001 yılında yaşadığı derin ekonomik krizini ardından uygulamaya koyduğu Güçlü Ekonomiye Geçiş Programıyla, bütçesini denkleştirdi, bankacılık reformunu yaptı, Merkez Bankası'nı bağımsız hale getirdi, büyük bir karadelik olan sosyal güvenlik açıklarını kapatacak yasal düzenlemeyi yürüdüğe soktu ve özelleştirmeyi hızlandırdı.

Siyasi istikrarı bozan ve yatırıma güvenini azaltan AKP'yi kapatma davası riskinin de temmuz ayında ortadan kalkmasıyla ekonomi iç şok tehlikesinden uzaklaştı.

Türkiye'de tam bu olumlu gelişmeler yaşanırken, ABD'de, önde gelen yatırım bankası Lehman Brothers'ın batırılmasıyta derinleşen mali kriz Türkiye'de de kendini hissettirmeye başladı. Türk parası geçen bir ay içerisinde yüzde 35 oranında değer kaybetti.

Türk parasının değer kaybının Türkiye ekonomisine olumlu yansımaları da olacak. Liranın değer kaybı ihracata rekabet gücü kazandıracak ve cari açığı küçültecek. Ayrıca liranın değer kaybıyla ara malı İthalatı kısılacağı için Türkiye'de üretim artacak ve istihdam oranı yükselecek. İstihdamı arttıran kaliteli ekonomik büyümeye geçilecek.

Diğer taraftan yaşanan kriz enerji fiyatlarını gerilettiği için ithalat yoluyla gelen enflasyonun etkisi azalacak. Böylece Türkiye ekonomisi diğer gelişmekte olan ülkelere göre yaşanan krizden daha az etkilenecek.

Gelelim alınacak önlemlere...

Dünya ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeleri fırsat bilen 'kriz lobisi', Türkiye'ye krizin dalgaları daha gelmeden "kurtarma planı" İstedi.

Kurtarma planı isteyenlerin kim olduklarına bakıldığında, bunların risk analizi yapmadan sorumsuzca borçlanan ve bu nedenle döviz açık pozisyonu olan firma sahipleri olduğu görüldü.

Basında çıkan haberlere göre, IMF ile bir anlaşma yapılarak "25 milyar dolar" alınıp, bunun kendilerine dağıtılmasını istiyorlar. Bu talep asla ciddiye alınmamalı.

Hükümet bütün bu talepleri bir yana bırakıp, önümüzdeki dönemde dünya krizinin etkisiyle gerileyecek olan büyüme hızına ve işsizliğe karşı önlem almalı. Gerileyen toplam talebi arttırmak için ilk önlem olarakda kamu çalışanlannın sayısını arttırmalı!

Halen kamuda 2 milyon 70 bini memur olmak üzere 2 milyon 945 bin personel çalışıyor. Kamu çalışan sayısı gelecek yıl 300 bin kişi arttırılarak personel harcamaları yükseltilip toplam talep canlı tutulabilir. Hükümet, "300 bin yeni personel alımı" için 2009 bütçesinde yetki alabilir.

Özellikle "sözleşmeli ve geçici personel" sayısı arttırılıp sağlık, eğitim, sosyal destek gibi aksayan kamu hizmetleri bu personele gördürülebilir. Bu durumda yeni personelin getireceği ilave yıllık maliyet 6 milyar lira civarında olur ama... İşe alınacak personelin tüketim eğilimi yüksek olacağından, yapılacak ücret ödemesi yoluyla kamu harcaması doğrudan toplam talebe yansır.

Ayrıca küçük ve orta ölçekli firmalara, konut alacak dar gelirlilere ve tarım kesimine verilecek sıfır faizli kredi desteği de durgunluğun etkisini azaltıp istihdam artışı sağlar. .

Sorumsuzca borçlanan ve sürekli devlet yardımlarıyla beslenip işadamı adı altında kendini gösterenlerin borçları devlet tarafından ödenmemeli. Eğer ödeme yapılırsa, bu sorumsuz kişiler her beş yılda bir olduğu gibi istanbul Yaklaşımı, Kadıköy Yaklaşımı, Karaköy Yaklaşımı...' adı altında kurtarma planlarıyla beş yıl sonra tekrar gelip bu günkü taleplerini yenileyeceklerdir.;

İşte bu nedenle, gerileyen toplam talebi yükseltmek için kamuya sözleşmeli ve geçici personel alımı krizin etkisini azaltmada en tutarlı yol olarak görünüyor. .

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber