TDK, Meclis'e uzman gönderdi kanunlar daha anlaşılır olacak

Haber Giriş : 20 Kasım 2004 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Müddeabih, birden ziyade ise miktar ve kıymetlerinin mecmuu esas ittihaz olunur. Müddeabih bir tarafın birini ifa veya istifada muhayyer olduğu iki veya daha ziyade şeylerden biri ise bunlardan hangisinin kıymeti ziyade ise yalnız o nazarı dikkate alınır...?

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının çoğu bugünkü neslin anlayamadığı bu tür ifadelerle dolu. Özellikle Hukuk Usulleri Kanunu, günümüzde anlaşılır olmaktan çok uzakta. Ancak kanunların dili artık değiştirilecek. TBMM Başkanlığı, Türk Dil Kurumu (TDK) ile birlikte kanunları ?daha anlaşılır' hale getirmek için çalışma başlattı. TDK, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın önerisi üzerine biri profesör iki uzmanını bu konuda görevlendirdi. Meclis Başkanlığı, kendi bürokratları ile çalışacak uzmanlara oda ve giriş kartı tahsis etti. TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu duyarlılıkta olmasını istediklerini belirterek, ?Bu önerinin Meclis'ten gelmesi çok anlamlı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu konuda her kurum ve kuruluşa destek vermeye hazırız.? dedi.

Meclis Başkanı Bülent Arınç, öncelikle yeni çıkacak kanunların daha anlaşılır olması için bir çalışma başlatarak TDK'dan yardım istedi. Arınç, bu konudaki düşüncesini ilk olarak 26 Eylül Dil Bayramı'nda açıkladı. Arınç, ?Kanunların hazırlanışından basımına kadar geçen sürede; gramer, imla, kullanılan kelimeler gibi tüm konularda, Türk Dil Kurumu ile ortak bir çalışma yapmak istiyoruz. Reform ve yeniliklerin öncüsü olan TBMM, bu konuda da devlet kurumları arasında öncülük ederek, Türk Dil Kurumu'nun çağrısına destek veriyor.? dedi. Arınç'ın bu açıklamasından kısa süre sonra, TBMM ve TDK arasında görüşmeler başladı. TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Sönmez başkanlığında yürütülen çalışmada, kanunların dili üzerinde çalışacak kişiler (Prof. Dr. Recep Toparlı ve bir dil uzmanı) belirlendi. Varılan mutabakat gereği, TDK uzmanları yeni çıkacak yasalar üzerinde çalışarak kullanılan dilin Türkçeleştirilmesi için katkı sağlayacak.

TDK Başkanı Akalın, gelişmeleri ?sevindirici' bulduğunu belirterek, TBMM'nin tavrının tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olmasını istedi. İlk kez böyle bir uygulamaya geçildiğini hatırlatan Akalın, ?Türkçe konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olacak bir girişim. Meclis Başkanı'na bu nedenle teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Türkçenin yabancılaştırılması ve yozlaştırılması konusunda herkesle çalışmak istiyoruz.? dedi. Türkçenin söz varlığı ve yazı dilinin 100 bin kelimeyi aştığını hatırlatan TDK Başkanı, ?Türkçe daha zor günler geçirdi. Bazıları, bu gücün ve zenginliğin farkında değil. TDK olarak Türkçenin bu anlatım gücünü ortaya koymak, bu zenginlikten insanlarımızı yararlandırmak için çalışıyoruz.? ifadelerini kullandı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber