Öğrenci affı, 29 yaş ve askerlik sorunu

Haber Giriş : 28 Ekim 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci affıyla ilgili yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesine karşın hala tam olarak gençlerin isteklerini karşılamadı.

Af, 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren uygulanmasına karar verilirken, 29 yaşını dolduranların askerlik tecilinin yapılmayacak olması ve yüksek öğretim ve harç kredisi alanların borçlarının düzenlenmeyecek olması gençleri sıkıntıya soktu.

Öğrenci affıyla ilgili yasa tasarısı TBMM'de kabul edilirken, 29 yaşını dolduran lisans öğrencileri ile 35 yaşını dolduran yüksek lisans ve Doktora öğrencileri askerlik tecillerini yaptıramayacaklar. Ayrıca, öğrencilikleri sırasında yüksek öğretim ve harç kredisi alanların borçlarının yeniden düzenlenmesine de izin verilmedi. Söz konusu durumla ilgili olarak mağdur olan gençler, Bilgi Paylaşım Portalı "www.af2007.com" a üç günde binlerce mail atarak, söz konusu düzenleme nedeniyle aftan yararlanamayacaklarını ilettiler. Gençler, af için yeniden mücadele kararı aldılar.

YENİDEN MÜCADELE KARARI

Bilgi Paylaşım Portalı temsilcileri, öğrencilerin hayal kırıklığına uğradığını kaydederek, tek umutları olan af kanununun, eğitimi yarıda kesip askerlik hizmetinden sonra eğitime devam etmeyi öngördüğünü söylediler. Sitelerine binlerce mail geldiğine işaret eden temsilciler, "Öğrenciler yeniden mücadele kararı aldılar. Sayın Bakanımızdan ve TBMM Milletvekillerimizden konuyu acilen ciddiyetle ele almalarını istiyoruz. Bu hata düzeltilmeli ve hiç bir fert, feda edilmeden, öğrencilerin eğitimlerini kesmeden devam edebilecekleri düzenlemeyi yapmalı" açıklamasında bulundular.

"GEREKİRSE 5 YIL ASKERLİK YAPARIZ AMA MÜSAADE EDİN OKULUMUZU BİTİRELİM"

Af bekleyen gençlerin vatan uğruna, gerekirse 15 ay değil, 5 yıl askerlik yapabileceklerini anlattıklarını belirten Bilgi Paylaşım Portalı temsilcileri, TBMM'ye seslenerek, "Ancak müsaade edin, okulumuzu bitirelim. Huzurla okula dönelim, huzurla sınavlarımıza girelim ve okulumuzu biran önce bitirip, huzurla, gönül rahatlığı ile askerlik görevimizi yapalım. Bu kadar katı olmayınız" dediler.

Söz konusu durumu düzeltecek kanun değişikliğini, af kanununda ya da askerlik kanununda bir an önce yapılmasını istediklerini kaydeden temsilciler, "35. madde'ye "af kanunundan faydalanan öğrenciler, eğitimleri süresince tecilli sayılır' ibaresi eklensin. Yoksa nasıl okuyacağız?" sorusunu yönelttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber