Emekli polis: Teşkilatta terörist muamelesi görüyorum

Haber Giriş : 20 Kasım 2004 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tazminat alamayan malulen emekli polis Erdoğan Tuna, dava açınca lojmandan polis zoruyla çıkarılma tehdidiyle karşılaştı. Tuna, ?2 oğlumun polis olmasını istiyordum. Bu fikrimden döndüm? dedi

TÜRKİYE'NİN çeşitli illerinde 18 yıl terörle mücadele eden ve İzmir'de 7 yıl önce teröristlerle girdiği çatışmada vurularak ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkum olan 45 yaşındaki Erdoğan Tuna, nakdi tazminat hakkını istediği teşkilatı ile davalık oldu.

Bir ay önce görev malülü olarak emekliye ayrılan evli ve 2 çocuk babası Tuna'ya, bayram öncesi, bir yıl daha oturma hakkı bulunan lojmanı boşaltması için talimat geldi. İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş, kendisini 18 kez arayan Erdoğan Tuna'nın telefonlarına çıkmadı. Tuna, ?Yıllarca hizmet ettiğim teşkilatım, vurulduktan sonra bana sırtını döndü. 2 oğlumun polis olmasını istiyordum ama yaşadığım bu olaylardan sonra bu fikrimden vazgeçtim. Özürlü arabasını bile bana, Alman Polis Teşkilatı gönderdi? dedi. Tuna, teşkilatının tutumu nedeniyle aracını satışa çıkararak ev alacağını söyledi.

Tazminat alamadı

Görev sırasında vurulan polis memuru Erdoğan Tuna, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden nakdi tazminatını istedi. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü, Tuna'ya 5 yıl içinde kendilerine kati rapor ile birlikte başvurmadığı için nakdi tazminat hakkının verilemiyeceğini yazı ile bildirdi. Bu cevap üzerine adeta yıkılan Tuna şöyle konuştu: ?657 sayılı devlet memurları kanunun 105'inci maddesinde ?görevlerinden dolayı saldırıya uğrayan memurlar ile görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı bir kazaya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memurlar, iyileşinceye kadar izinli sayılır' deniyor. Benim tedavim 7 yıl sürdü. Bu süre içinde ben doktorlardan, durumumu anlatan kati rapori istesem bile, doktorlar bu raporu bana vermezlerdi. Ayrıca, mademki 5 yıl gibi bir zaman aşımı vardı. Emniyet Genel Müdürlüğü neden bana bunu bildirmedi? Kati raporumu dikkate almayan ve nakti tazminatımı vermeyen Emniyet Genel Müdürlüğü'ne karşı İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtım.?

?Lojmanı boşalt'

Geçen ay ilk emekli maaşını alan Tuna'nın bayramdan önce gelen tahliye yazısı keyfini kaçırdı. Bir hafta içinde lojmanı boşaltmadığı takdirde polis zoruyla evden çıkarılacağı yazan bildiriyi tepki gösteren Tuna, ?Yasaya göre, emekliye ayrıldıktan sonra bir yıl daha lojmanda oturma hakkına sahibim. Nakdi tazminatımı talep ettiğim için, hemen lojmandan çıkarılmak isteniyorum. Oysa ben başka bir eve kiracı olarak çıksam bile, yasaya göre devlet 10 yıl benim kiramı ödüyor. Şu anda oturduğum daire benim kullanabileceğim şekilde yapıldı. Ben kiralık ev bulunca tabiki buradan çıkacağım. Ancak ?polis zoruyla çıkarılacaksınız' yazısı beni yıktı? dedi. Tuna, 2 oğlunun da polis olmasını istediğini ancak teşkilatınının kendisine yaşattıklarından sonra kesinlikle bu fikrinden vazgeçtiğini belirterek, ?Yıllarımı verdiğimi polis teşkilatı bana resmen terörist muamelesi yapıyor. Beni en çok üzen bu davranışı haketmemiş olmam. Sorunlarımı anlatmak için İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş'tan 18 kez randevu istedim ama bir kez olsun telefonuma çıkmadı? diye konuştu.

Alman desteği

Erdoğan Tuna, 1999'da Ankara'daki kanserli annesini görmek için Emniyet Genel Müdürlüğü'nden elden kumandalı araç istediğini ancak kabul edilmediğini belirterek, 2002 yılında gazi ve şehit ailelerine verilen yemeğe katılan Alman Polis Teşkilatı Genel Sekreteri Hans Jürgen Konapka'ya durumunu anlattığını ve elden kumandalı bir araç istediğini söyledi. Tuna, ?Üç ay sonra Almanya'dan son model bir araç gönderildi. Kendi teşkilatımın bana yapamadığını Alman polis teşkilatı yaptı? dedi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber