Bir ailenin aylık enerji gideri 208 YTL'ye yükseldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2008 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, doğal gaza yapılan yüzde 23,85 zam sonucunda bir ailenin elektrik dahil aylık toplam enerji harcamasının 208 YTL'ye yükseldiğini bildirdi.

Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl uygulanan ilk 4 zam sonucunda yüzde 47 olan doğal gazdaki fiyat artışının, son yüzde 23,85'lik zamla birlikte, yüzde 82,15'e ulaştığını öne sürdü.

Aylık otomatik zamların, çalışanların doğal gaz faturalarını yükseltirken, sanayi ve işyerlerini de zor durumda bırakacağını kaydeden Koramaz, "zamların, ısınma ve aydınlatmada halkın yaşamını karartacağını" belirtti.

Yüksek Planlama Kurulu Kararı uyarınca enerji KİT'lerinde "Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması" adıyla ve IMF ve ABD;ye verilen taahhütler uyarınca otomatik zam uygulamasına geçildiğine işaret eden Koramaz, açıklamasında şöyle devam etti:

"Böylelikle doğal gazda aylık, elektrikte ise 3 aylık dönemlerle otomatik zamlar yürürlüğe konulmuştur. Bu uygulama uyarınca doğal gaz fiyatları, Ocak, Haziran, Ağustos ve Ekim başında yapılan zamlara ve yürürlüğe giren yeni zamla konutlarda ÖTV ve KDV dahil 82,15 artmıştır. Botaş'ın satış fiyatlarına gaz dağıtım şirketlerinin uyguladığı ve 5,5 cente kadar varan Birim Hizmet ve Amortisman Bedelleri de eklendiğinde, Ankara, İstanbul, İzmit gibi kentlerde doğal gaz satış fiyatı, 1.07 YTL/metreküpe ulaşacaktır. Böylece kombi ile ısınan bir ailenin aylık doğal gaz gideri ayda 133,3 YTL, yıllık gideri ise 1,6 milyar YTL olacaktır. Yine bir ailenin şu anki aylık elektrik tüketimi 300 kw üzerinden 75 YTL, yıllık toplamda ise 900 YTL;dir. Bir ailenin şu anki aylık doğal gaz, elektrik toplam enerji gideri ise 208,30 YTL olacaktır. Doğal gaza aylık, elektriğe 3 ayda bir zam yapılacak olması, bütün emekçiler ve dar gelirlilere gündelik yaşamda kabus yaşatır düzeydedir."

"Doğal gaz/elektrikteki fiyat artışlarının ekonomi ve enerji yönetimindeki başarısızlıktan beslendiğini" savunan Koramaz, enerjide dışa bağımlılık nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen döviz fiyatlarındaki artışın, elektrik üretiminde doğal gazın payının çok yüksek oluşunun fiyat artışlarını etkilediğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber