Fark ücreti ödenmemesi için doktorların reçeteye 'acil' kaşesi vurduğu iddiası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2008 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli'de bazı doktorların, hastaların fark ücreti ödememesi için reçetelere 'acil' kaşesi vurduğu iddia edildi.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi'nde ilde aile hekimliği paralelinde pilot olarak sevk zinciri uygulaması başlatılması münasebetiyle bir toplantı düzenleyen Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, sevk zincirinin modern tıbbın gereği olduğunu, ancak Türkiye'de yanlış uygulandığını savundu. Sevk zinciri için altyapının uygun olmadığını söyleyen Oda Başkanı Çağırgan, hastanelerde doktorların, vatandaşların mağdur olmaması için 'acil' kaşesi vurduğunu belirterek, bunun ileride hukuki sıkıntıya yol açabileceğini hatırlattı. Doktorların iyi niyet çerçevesinde bunu yaptığını, ancak başlarının çok ciddi derde girebileceğini ifade eden Çağırgan, "Acil olan hastalar bellidir. Yüksek ateş, kırık çıkık, yaralanma gibi vakalar acile girer. Cilt rahatsızlığı olan kişi ise acil hasta değildir. Buna 'acil' kaşesi vurulduğu takdirde doktor, hukuki problemle karşılaşabilir. Doktor, vatandaşların maddi durumu sebebiyle böyle bir risk alıyor fakat kurumu zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılanabilir." dedi.

Sevk zincirinin altyapının iyileştirilmesi sonrasında uygulanması gerektiğini kaydeden Ersin Çağırgan, "Aile sağlığı merkezlerinde, bir hekim ve bir yardımcı sağlık personeliyle 3 bin 500- 4 bin nüfusa hizmet verilemeyeceği açıktır. Günlük yoğunluk eskiden 50 civarındayken sevk zinciriyle şimdilerde 100 civarında hastaya bakılacağını tahmin ediyoruz. Bu da sağlıklı bir işleyiş değildir." şeklinde konuştu.

Nüfusun baz alınması yerine bölge tabanlı sisteme geçilmesi gerektiğini de savunan Çağırgan, şunları söyledi: "Altyapısı geliştirilmiş ve ekip çalışmasını öngören bir sağlık sistemi olmalıdır. Sevk zinciri gereklidir, ancak düzenlemeler yerinde yapılmalıdır. Birinci basamaktaki görevlilerin durumu tekrar incelenmeli, devlet ve üniversite hastaneleri işletme mantığından çıkarılarak, giderleri genel bütçeden karşılanmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber