Okul müdürlerinin görev süreleri 5 yılla sınırlandırıldı.

Haber Giriş : 21 Kasım 2004 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Saltanat haline dönüşen ve kamuoyunda eleştiri alan okul müdürlüğü süresine sınırlama getirildi. Artık bir okul müdürü, görev yaptığı okulda 5 yıldan fazla görev yapamayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Buna göre, okul müdürlerinin görev süreleri 5 yılla sınırlandırıldı. Okul müdürlerinin uzun yıllar aynı okulda görev yapmaları sonucu esnaf ve velilerle sıkı ilişkilerin kurulması ve istenmeyen dedikoduların ortaya çıkması sonucu değişikliğe gidildiği tahmin edilen bu uygulama ile bu dedikoduların önünün alınması ve uzun yıllar aynı okulda görev yaparak durağanlaşan ve pasifleşen müdürlerin başka bir okulda çalışmalarına ivme kazandırılması düşünülüyor. Böylece bir okulda toplam 5 yılını dolduran okul müdürlerine, il içi veya ilçelerarası rotasyon uygulanacak. Rotasyonda başarı, hizmet süresi ve hizmet puanı gibi kriterler okul tercihlerinde önemli kıstas olacak.

Söz konusu yönetmelikte yapılan bir başka değişiklikle de, Türk Eğitim-Sen tarafından bir süre önce 'yandaş kayırmacılığına yol açacağı' gerekçesiyle dava açılarak Danıştay tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilen okul müdürlüğü seçimindeki mülakat sistemi uygulamasına son verilmiş oldu. Okul müdürü seçiminde daha önce mahkemelik olan sistemde, illerde kurulan komisyonlarca puanlama gibi çeşitli kriterler ölçüsünde belirleniyor ve 5 adaydan en yüksek puan alan, komisyon tarafından okul müdürlüğüne atanıyordu.

Başbakanlık ve ardından yayınlanmak üzere Resmi Gazeteye basımı için gönderilen yönetmelik değişikliğine göre, okul müdürlüğü için yine komisyonlarca en yüksek puan olan 5 aday belirlenecek. Ancak bu 5 adaydan birinin komisyonca okul müdürü olarak ataması yapılamayacak. Yapılan değişiklikle komisyonun belirlediği 5 kişinin ismini doğrudan bakanlığa bildirilecek ve bakan tarafından veya yetkili atama amiri tarafından bu 5 kişiden biri okul müdürü olarak atanacak.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber