Zeytinyağına makine yağı katılıyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 07 Kasım 2008 10:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlığa faydaları ile bilinen zeytinyağına, gıda olarak kullanımı mümkün olmayan makine yağı karıştırılıyor.

Diğer bitkisel yağlara göre fiyatı daha yüksek olan zeytinyağına, pamuk yağı, ayçiçek yağı, fındık yağı ve atık yağ katıldığını biliyor muydunuz? Öyle ki, gıda olarak kullanımı mümkün olmayan makine yağı bile merdiven altı üreticiler tarafından zeytinyağına karıştırılıyor. Hatta, zeytinin rengini koyulaştırılmak ve parlak hale getirmek için de tekstil boyası kullanılıyor. Tereyağa ise patates ve margarin katılarak piyasaya sürülüyor.

% 60'I PAMUK YAĞI

Yıllardır zeytinyağının yüzde 60 pamuk yağı, yüzde 40 zeytinyağı olarak piyasa sürüldüğünü söyleyen gıda mühendisi Safinaz Zeybekoğlu, "İç piyasada yeterli denetim olmadığı için birçok yerde bu karışım yağlar satılıyor" dedi. Zeybekoğlu, şöyle devam etti: "Zeytinyağına makine yağı karıştırıldığını da duyuyoruz. Bu yağın gıda olarak kullanımı sağlığa zararlı."

'Genetiği ile oynandı'

'Kanola yağı' dediğimiz kolza yağının, (daha öncesinde endüstride kullanılıyordu), genetiği değiştirilerek zeytinyağına benzetildiğini ifade eden Zeybekoğlu, "Bu yağın zeytinyağı ile karıştırılmasıyla hem tüketici maddi olarak kandırılmakta hem de sağlığı ile oynanmakta. Ayrıca kaliteli düşük asitli zeytinyağlarına, yüksek asitli kalitesiz zeytinyağları ve rafinajlık yağlar da karıştırılabiliyor" diye konuştu.

Evde kendiniz test edin

Gıda mühendisi Safinaz Zeybekoğlu, gerçek zeytinyağını anlamanın basit yöntemlerini şöyle anlattı:

Tabanı koyu renkli bir kap alınır, üzerine 1 bardak su doldurulur ve 1 dakika kadar beklenir. Durgun suyun yüzeyine 1 milim kadar karışım yağ koyduğunuzda, makina yağı ışığı farklı kırdığından gökkuşağı renginde parlamalarla su yüzeyine yayılır. Halbuki bitkisel yağlar, yüzeyde daireler içinde kalır.

Zeytinyağı artı 4-5 derecede bulanıklaşır, 0 derece ile 6 derece arasında ise donar. Oda ısısında normal haline döner. Yağın donması kalitesini etkilemez. Aldığınız yağın bir örneğini buzdolabına koyun, donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamının katılaşması beklenir. Donmayan kısım varsa katkılı olduğunu anlarsınız.

TADI BURUK OLMALI

AB düzenlemelerine göre, natürel sızma zeytinyağı, fark edilebilir bir burukluk, acılık ve meyvemsilik seviyesine sahip olmalıdır. Kusurlu sayılan tat ve koku unsurlarını barındırmamalıdır.

Pazar 400 milyon YTL

* Meyve suyu ve meyveli içecekte üretim hacmi yaklaşık 400 milyon YTL. Bunun 200 milyon YTL'lik bölümü ihracat.

* Gıda Kodeksi'ne göre meyve suyuna katkı maddesi eklenmez, yüzde 100 meyve suyu olması gerekir. Meyve nektarında minumum meyve suyu oranı yüzde 25-50'dir. Bu oran limon nektarında yüzde 25, vişnede yüzde 35, şeftalide yüzde 45, kayısıda yüzde 40, portakal ve elmada yüzde 50'dir.

* Meyveli içecekteki meyve oranı minumum yüzde 10. Aromalı ve toz içeceklerde de meyve oranı 0'dır; boya, esans, asit ve şekerden oluşur.

Baharatlara dikkat!

Uzman Dr. Elif Güveloğlu, yeterince kurutulma-dan paketlenen baharatlarda 'afla-toksin' ürediğini söyleyerek, "Afla-toksin kanser yaptığı kanıtlanmışender maddelerden biri" dedi. Gü-veloğlu, ürünlerde son kullanmatarihi gelmeden de bu toksininüreyebildiğini kaydetti.

Hazırlayan: ÖZLEM KAMER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber