Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıklarından İki Farklı Görüş

İlköğretim okulları bünyesindeki öğretmenlerin, öğretim yılı başında ve sonunda seminer niteliğinde yapmış olduğu meslekle ilgili çalışma sürelerinde kendilerine ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin ödenecek mi ödenmeyecek mi? Bu konuda, il deftardarlığı BÜMKO'ya, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise Milli Eğitim Bakanlığına görüş sormuştur. 4 gün arayla verilen cevaplar ne yazıkki bütünüyle tezattır.

Haber Giriş : 22 Kasım 2004 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İKİ BAKANLIK İKİ GÖRÜŞ! SEMİNER ÇALIŞMALARINDA ÜCRET ÖDENECEKMİ ÖDENMEYECEKMİ?

İlköğretim okullarında görevli öğretmenlere, öğretim yılı başında ve sonunda seminer niteliğinde yaptıkları mesleki çalışma sürelerinde kendilerine ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin de ödenip ödenmeyeceği hususunda tereddüde düşülmüş ve tereddüde düşülen illerden birisi maliye bakanlığına başvurmuş diğeri milli eğitim bakanlığına başvurmuştur sonuç ise:

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIGININ GÖRÜŞÜ:

"İlköğretim okullarında görevli öğretmenlerin, öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları mesleki çalışma sürelerinde fiilen ders görevleri bulunmadığından, bu sürelerde ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamakladır."

MALİYE BAKANLIGININ GÖRÜŞÜ:

"Diğer taraftan, söz konusu Esasların 6 ncı maddesinde, "İlköğretim okullarında görevli öğretmenler öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma surelerinde ek ders görevlerini yapmış sayılır. " hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, öğretim yılı başında ve sonunda meslekle ilgili çalışmalara fiilen katılan ilköğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin seminer niteliğindeki bu çalışma süresince ücretli ders görevlerini yapmış sayılması nedeniyle, 98/12120 sayılı esasların 11/f-1 maddesine göre ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin ödenmesi gerektiği değerlendirilmiştir."

Mili Eğitim Bakanlığı görüş bildirir iken "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların" 6 ncı maddesinde yer alan "İlköğretim okullarında görevli öğretmenler öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma surelerinde ek ders görevlerini yapmış sayılır." hükmünü göz ardı etmiş, bu çalışmaların ek ders görevinden sayıldığını atlamıştır, doğru olan görüş Maliye Bakanlığına ait görüştür. İşin garibi bu görüşler 4 gün arayla yazılmıştır.

Bakanlık görüşlerinin asılları aşağıdadır.


T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe Ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

SAYI : B.O7.O.BMK.0.21.4 1572-02 23.01.2004 01278
KONU: Ek Ders

İLGİ: Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğünün; 12.8.2003 tarihli ve B.07.4.DISF.0.01.05 / 3573 sayılı yazısı:

İlgi yazı ve eklerinin incelenmesinden, ilköğretim okulları bünyesindeki öğretmenlerin, öğretim yılı başında ve sonunda seminer niteliğinde yapmış olduğu meslekle ilgili çalışma sürelerinde kendilerine ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin ödenmesi hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek dersle ilgili 89 uncu maddesi hükmü gereğince 2.12.1998 tarihli ve 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1.12.1998 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'ın 11/f-1 maddesinde "Anaokularında ve kız teknik öğretim okul ve kurumları bünyesindeki uygulama sınıflarında görevli olanlar hariç okul öncesi öğretim öğretmenlerine, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri ile sınıf öğretmenlerine aylık ve ücret karşılığı okuttukları her 10 saat için 1 saat" daha öğretim yılı süresince ek ders ücreti ödeneceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan, söz konusu Esasların 6 ncı maddesinde, "İlköğretim okullarında görevli öğretmenler öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma surelerinde ek ders görevlerini yapmış sayılır." hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, öğretim yılı başında ve sonunda meslekle ilgili çalışmalara fiilen katılan ilköğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin seminer niteliğindeki bu çalışma süresince ücretli ders görevlerini yapmış sayılması nedeniyle, 98/12120 sayılı esasların 11/f-1 maddesine göre ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin ödenmesi gerektiği değerlendirilmiştir.

Bilgilerine rica ederim.

Bakan a.
Kemal ÇELİK
Bütçe Ve Mali Kontrol
Genel Müdürlüğü
Daire Başkanı


T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM.0.23.01.02.32. 184/5906 19.01.2004
KONU : Ek Ders Ücreti

OSMANİYE VALİLİĞİNE
(Milli Eğitim Müdürlüğü)

İLGİ : a) Osmaniye Valiliğinin 30/12/2003 tarih ve B.08.4MEM.4.80.00.03.410.1/2610- 22030 Sayılı Yazısı,
b) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.
c) Talim ve Terbiye Kurulunun 31/03/2003 tarih ve 4 Sayılı Kararla değişik 01/06/2000 tarih ve 340 Sayılı Kararı.

Fen Bilgisi öğretmenlerinin aylık karşılığı okuttukları dersler arasında yer alan trafik ve İlk yardım eğitimi ile tarım derslerini okutmaları halinde, okuttukları her 7 saat için 1 saat daha ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacakları ile ilköğretim okullarında görevli öğretmenlere, öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları mesleki çalışma sürelerinde ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin de ödenip ödenmeyeceği hususundaki ilgi (a) yazı ve eki incelenmiştir.

Bilindiği gibi. 98/12120 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki ilgi (b) Esasların 11'nci maddesinin (e) bendinde, her türdeki Anadolu ve Ten liseleri dışında kalan okul ve kurumlarda görevli Fen Bilgisi öğretmenlerine öğretim yılı süresince ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı olarak haftada aylık ve ücret karşılığı okuttukları her 7 saat için 1 saat daha ek ders ücreti ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan. Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı öğretim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yüksek Öğretim Programları Ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar ilgi (c) Karar ile belirlenmiş olup. bu Karar eki çizelgenin 14'ncü sırasında Fen Bilgisi öğretmenlerinin aylık karşılığı okutacakları dersler arasında trafik ve İlk yardım eğitimi ile tarım derslerine de yer verilmiştir.

Bu çerçevede: Fen Bilgisi öğretmenlerinin aylıkları karşılığında okutacakları dersler arasında yer alan söz konusu dersleri okutmaları halinde, bu dersler için de ilgi (b) Esasların 11'nci maddesinin (e) bendi hükmü çerçevesinde ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekmekledir.

Öte yandan. ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücreti, öğretmenlere aylık ve ücret karşılığı okuttukları ders saati sayısına bağlı olarak ödenmekledir.

Bu nedenle, ilköğretim okullarında görevli Öğretmenlerin öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları mesleki çalışma sürelerinde fiilen ders görevleri bulunmadığından, bu sürelerde ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamakladır.

Bilgililerinizi rica ederim.

Mehmet BAĞÇECİK
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı V.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber