Fırat'ın gidiş sebebi 'Ya sev ya terket'

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 08 Kasım 2008 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Türkiye'yi ekran başına kilitleyen büyük düellonun galibi belli oldu

Veli TOPRAK / VATAN ANKARA

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta Hakkari'de yaptığı ?Ya sev ya terk et? konuşmasından rahatsız oldu 'Söylemleriniz yanlış, sizi yanlış yönlendiriyorlar' dedi. Fırat, Perşembe günü istifasını sundu.

Partinin iki numaralı ismi Dengir Mir Mehmet Fırat, Genel Başkan Yardımcılığı ile birlikte hem MYK hem de MKYK'daki görevlerinden istifa etti. Başbakan Erdoğan, Fırat'ın yerine İstanbul'dan milletvekili seçilmesine karşın Diyarbakırlı olan ve Kürt sorunu konusunda devletin resmi politikasıyla uyumlu bir ismi tercih etti. AKP'nin ikinci adamı koltuğuna ANAP hükümetlerinde de AKP hükümetlerinde de İçişleri Bakanlığı yapan ve 22 Temmuz seçiminden sonra kabine dışı kalan Abdülkadir Aksu oturdu. Fırat ve Aksu, AKP içinde 'Doğu ve Güneydoğulu vekillerin abiliği'noktasında çekişme içindeydi. Bir süredir Fırat'ın yürüttüğü ağabeylik pozisyonu şimdi Aksu'ya geçmiş oldu.

Bomba gibi düştü

AKP MKYK dün Erdoğan'ın başkanlığında aylık olağan toplantısını yaptı. MKYK'da önce bir atama ardından şok istifa kararları geldi. Şaban Dişli'den boşalan Genel Başkan Yardımcılığı'na MKYK üyesi Ahmet Edip Uğur getirildi. Uğur'un MYK'ya girmesiyle birlikte bazı görev alanları da yeniden belirlendi. Dişli'nin sorumlu olduğu Ekonomik İşler Başkanlığı'na Bülent Gedikli kaydırıldı. Gedikli'nin başkanlığını yürüttüğü İdari ve Mali İşler Başkanlığı'na ise Edip Uğur atandı. Siyasi ve Hukuk İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na da Abdülkadir Aksu atandı. Bu atamanın duyulmasıyla birlikte Fırat'ın görevindan ayrıldığı ortaya çıktı. Bu gelişme siyaset gündemine bomba gibi düştü. Fırat'ın görevden alındığı iddiaları yayıldı. Muhalefet, Fırat'ın CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile yaşadığı hayali ihracat tartışması nedeniyle görevden alındığı yorumunu yaptı. Ancak Fırat kendi isteğiyle ve sağlık nedenleriyle istifa ettiğini söyledi.

AKP kulislerine göre bir süre önce DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve parti yöneticileriyle yemekte buluşan Fırat'ın istifası iki gün önce gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın Hakkari'de yaptığı ?ya sev, ya terket? konuşmasından rahatsızlık duydu. Başbakan'la görüşen Fırat, Hakkari'de yapılan açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı ileterek ?Söylemleriniz yanlış, bu sözlerle bölge insanını kazanamayız, tam tersine kaybederiz? dedi. Erdoğan sözlerinin yanlış yorumlandığı söyleyince Fırat, ?Yanlış yönlendiriliyorsunuz? diyerek eleştirisini sürdürdü. Fırat, görüşmeden sonra Erdoğan'a istifa dilekçesini verdi. Fırat, dün de AKP Genel Merkezi'nde 8. katta MKYK toplantısı devam ederken 7. kattaki makamında oturdu.

'Ya sev ya terk et' demedim

Fırat'ın istifa etmesine yol açan sözler, dünkü MKYK toplantısında da gündeme geldi. Edoğan, Kürtler için 'terk edin' demediğini belirterek, ?Sözlerim birileri tarafından çarpıtıldı? dedi.

?Görevden alınmadım özgür irademle ayrıldım'

Fırat dün TV'lere çıkıp canlı yayında istifasını anlattı: Görevden alınmadım. Özgür irademle kararımı verdim. 4 yıl önce Amerika'da ciddi bir ameliyat geçirdim. Sağlık nedeniyle, yorgun olmam nedeniyle görevi devrettim. Aileme bile söylemedim. Sürpriz oldu. Arayan arkadaşlarım üzüntülerini bildiriyor. Başbakan ikna olmuştur. Güven bunalımı yok. Sağlık nedenleriyle affımı istedim, ısrarlı oldu devam etmem için. Kesin kararlı olduğumu söyledim. 'Peki takdir senin' diyerek kabul buyurdular.

İstifamın Kılıçdaroğlu'nun iddialarıyla bir ilgisi yok

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Fırat'ın eski ortağı olduğu MENAS şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme getirdi. Haftalardır süren Fırat-Kılıçdaroğlu tartışması TBMM'de televizyoncu Uğur Dündar'ın yönettiği düello ile devam etti. AKP içinden de Fırat'a eleştiriler geldi ancak Erdoğan, hem MYK'da hem de kamuoyuna yönelik açıklamalarında Fırat'ın arkasında durdu. Başbakan, yolsuzluk suçlamalarına adı karışan Şaban Dişli'ye ise aynı desteği vermedi. Fırat, istifasıyla ilgili açıklama yaparken, ?İstifamın Kemal Kılıçdaroğlu'yla bir ilgisi yok. Çok daha önceden, Kılıçdaroğlu'ndan önce tüm şüpheleri cevapladım ben. Ciddiye almadım. Kılıçdaroğlu'na kırgınlığım yok. Belli bir süre sonra doğruları bulacaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber