KPSS Tercih İşlemlerinde Yanlış Yapma Hakkınız Yok

Hatırlanacağı üzere, 2008 yılının başında KPSS yönetmeliğinde önemli bir değişiklik yapılmıştı. Yüzlerce yüksek puan alan aday, ÖSYM'nin yürüttüğü KPSS tercih işlemlerinde, niteliklerini taşımadığı kadroları tercih ederek sistemi bozdukları için "iki kez atanamama" kuralı değiştirilmişti. Buna göre aday, atansın veya atanmasın ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde yerleşirse, sonraki KPSS tercih işlemlerine katılamayacak. Bu nedenle hiçbir adayın "Ben yanlış tercih yaptım" deme hakkı bulunmamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Kasım 2008 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN KPSS TERCİH İŞLEMLERİ

Hem lisans hem de önlisans/ortaöğretim mezunları için KPSS sonuçları açıklandı. Çok kısa bir süre içinde boş kadro ve pozisyonların yer aldığı KPSS tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlanacaktır. Çok önemli olduğu için, bir hususu daha bugünden hatırlatmak istiyoruz.

9 Ocak 2008 tarihinde, KPSS yönetmeliğinde yapılan değişilikliğin 2008 KPSS sınavından sonraki yerleştirmelerde uygulanabileceği kararlaştırılmıştı.

NEDİR BU DEĞİŞİKLİK?

Önce iki teknik terimi açıklamak gerekmektedir.

Yerleştirme işlemi nedir? Boş kadroların yer aldığı KPSS tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlanmaktadır. Adaylar, ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden 15 tercihte bulunmaktadır. ÖSYM, bilgisayar ortamında, tercih ve puan üstünlüğüne göre adayları kadro ve pozisyonlara yerleştirmektedir. Bu işlem bir "yerleştirme" işlemidir.

Atama işlemi nedir? ÖSYM'nin yerleştirmesi kişinin o kadroya kesin olarak atanacağı anlamına gelmemektedir. Aday yerleştiği kuruma başvurmakta ve kurumda oluşturulan bir komisyon vasıtası ile adayın tercih kılavuzunda ilan edilen nitelikleri taşıyıp taşımadığına bakılmaktadır. Nitelikleri taşıyan adayların ataması yapılmakta, taşımayanların ise yapılmamaktadır. Kurumca yapılan işleme "atama" işlemi denmektedir.

Daha önce adaylar nitelikleri taşımadıkları kadro ve pozisyonları tercih ediyor ancak ataması yapılmadığı için yeniden tercih ve dolaysıyla yerleştirme işlemlerine katılabiliyordu. Artık bu yol kapatılmıştır. Aday, atansın veya atanmasın ÖSYM tarafından bir kez yerleştirilmiş ise 2008 KPSS3, KPSSP93 veya KPSSP94 puanlarını ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde kullanamayacaktır.

ÖRNEK 1: Aday düz lise mezunu olsun. Bilgisayar sertifikası aranan bir memur kadrosunu tercih etsin. Eğer aday atama sırasında kuruma gittiğinde bilgisayar sertifikasını ibraz edemezse "ilan edilen niteliği" taşımadığı için ataması yapılmayacaktır. Bu halde bu aday yanlış veya kasıtlı tercihi nedeniyle sisteme geri dönemeyecek ve 2010 yılının Temmuz ayına kadar ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme işlemlerine katılamayacaktır.

ÖRNEK 2: Aday önlisans mezunu bir tekniker olsun. Askerlik şartı aranan bir kadroyu tercih etsin. ÖSYM kişilerin askerliğini yapıp yapmadığını bilmediği için tercih ve puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapacaktır. Aday eğer yerleşirse, kuruma gittiğinde askerliğini yaptığı gösterir belgeyi ibraz etmelidir. Eğer ibraz edemezse ataması yapılmayacaktır. Bu adayda örnek 1'de yer alan lise mezunu gibi bir daha 2010 yılının Temmuz ayına kadar ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme işlemlerine katılamayacaktır.

ÖRNEK 3: Aday lisans İktisat mezunu olsun. Bu aday İktisat-Maliye mezunu olma şartını arayan bir kadroyu tercih etsin. ÖSYM son yerleştirmeye kadar bölüm kontrolü yapmaktaydı. Ancak son yerleştirmede bundan vazgeçti. Buna göre ÖSYM sadece puan ve tercih üstünlüğüne göre yerleştirecektir. Bu aday, istenen bölüm mezunu olmamasına rağmen, puanı yüksek olduğundan yerleşirse ve ilan edilen niteliği taşımadığı için kurum tarafından ataması yapılmayacak, bu halde sisteme geri dönemeyecektir. Bu şu demektir: Bu aday bir daha 2010 yılının Temmuz ayına kadar ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme işlemlerine katılamayacaktır.

SİSTEMİN AÇIKLARI NE YAZIKKİ HALA VAR

Yukarıda yer verilen kısıtlama sadece ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde (memur kadroları ve 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlar) söz konusudur. Bu nedenle, yerleşen aday ÖSYM'nin sonraki yerleştirme işlemlerine katılamayacak ama örneğin;

1- işçi kadrolarına

2- 4/B'li kadrolara

3- KPSS-A kadrolarına

4- Öğretmenlik kadrolarına

5- Mahalli idareler tarafından yayımlanan zabıta memuru ve itfaiyeci kadrolarına

6- Adalet Bakanlığınca yayımlanan tüm ilanlara

7- Askeri kurumlarca yayımlanacak tüm ilanlara,

başvurabilecektir.

İki Kez Yerleşememe kuralı sadece ve sadece ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde (memur kadroları ve 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlar) uygulanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber