Hâkimler 'denetimli serbestliği' sevdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2008 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suçluların toplumdan koparılmadan rehabilite edilmesini amaçlayan 'denetimli serbestlik' uygulaması yaygınlaşıyor. Hapis cezası yerine kitap okuma, ağaç dikme ve kamu yararına çalışma gibi ceza verilmesini öngören kanun, ağır ceza gerektirmeyen suçlarda uygulanıyor.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, hâkimlerin 2006 yılından bu yana 106 bin 398 denetimli serbestlik kararı verdiği, 41 bin kararın infazına devam edildiği bilgisini verdi. Mehmet Ali Şahin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2009 yılı bütçesini sunarken, adalet teşkilatındaki sorunların klasik yönetim anlayışı ile çözülmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Bu sebeple 'strateji planı' hazırladığını belirten Şahin, çalışmanın yargı alanında Cumhuriyet tarihinde hazırlanan ilk plan olduğuna işaret etti. Bakan Şahin, adalet sistemine ilişkin reform niteliğinde yenilikler yaptıklarını dile getirirken, bunlardan birinin de 'denetimli serbestlik' müessesesi olduğunu söyledi. Şahin 'denetimli serbestlik'in insan ve toplum temelli bir uygulama olduğunu, şüpheli, sanık veya hükümlüyü ceza infaz kurumuna almadan toplum içinde denetleyerek, yeniden topluma kazandırmayı amaçladığını anlattı.

Tutuklu sayısı 100 bini geçti

Bakan Şahin, 384 ceza infaz kurumunda 20 Ekim 2008 tarihi itibarıyla 90 bin 875 adli, 4 bin 931 terör, 4 bin 405 çıkar amaçlı suçlar olmak üzere toplam 100 bin 211 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu açıkladı.

Adaletin birçok sorunu bulunduğuna vurgu yapan Bakan Şahin, çözüm aradıkları problemleri şöyle sıraladı: "Mahkemelerin iş yükünün fazla olması ve yargılama sürelerinin makul süreyi aşması. Hâkim, cumhuriyet savcısı ile diğer adalet personeli sayısının yetersiz olması. Yargı çalışanlarının özlük haklarının yetersiz olması. Bazı alanlarda karmaşa oluşturacak ölçüde mevzuat fazlalığı varken kimi alanlarda ise mevzuat yetersizliği ve eskiliğinin devam ediyor olması. Altyapı hizmetlerinin istenilen düzeyde olmaması. İcra ve iflas dairelerinin işleyişinde sorunlar bulunması." Ankara, Zaman

Yargıda iş yükü fazla, çalışan az

Hâkim, cumhuriyet savcısı ve adalet personelinin iş yükü fazlalığının yargılamaların süresini uzatan en önemli faktör olduğuna işaret eden Bakan Şahin, 100 bin kişiye düşen hâkim sayısının Almanya'da 24,5, İngiltere'de 16,6, Yunanistan'da 28,4 iken Türkiye'de 9 olduğunu söyledi. Mevcut 14 bin 697 hâkim ve cumhuriyet savcısı kadrosundan halen 3 bin 796'sının boş bulunduğunu ifade eden Şahin, 914 hâkim ve cumhuriyet savcısı adayının stajının devam ettiğini, 30 Kasım 2008'de 50 idari yargı hâkimi için, 20 Aralık 2008'de de 550 adli hâkim ve savcı adayı için sınav yapılacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber