Emekli maaşlarına açıklama

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2008 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli maaşlarının 212 YTL'ye düşeceği yönündeki iddialara konunun otoritesi açıklık getirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, çalışanlara, "Müsterih olun" çağrısında bulunurken, "Emekli maaşları yüzde 35'den az olacak 212 YTL olacak gibi tamamen yanlış bilgilendirmelere asla itibar etmesinler" dedi. Sosyal Güvenlik Reformu ile emekli maaşlarında düşüşe neden olacak bir düzenleme getirmediklerini vurgulayan Acar, uygulamanın özünü şöyle açıkladı: "Prim ödeme gün sayılarını tamamlayamayan ancak yaşı dolduranlar, malül durumda olanlar, özürlüler için bağlanan emekli maaşlarının asgari ücretin yüzde 35'ten az olamayacağı düzenlemesini getirdik. Ancak bunu bütün emeklilerin maaşlarının asgari ücretin yüzde 35 olacağını söylemek son derece yanlış." SGK Başkanı Fatih Acar, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın getirdiği yeniliklerle ilgili Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Emekli maaşlarıyla ilgili kamuoyunda yanlış bilgilendirmeler yapıldığını dile getiren Acar, "Vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Asla tedirgin olmalarını gerektiren bir durum söz konusu değil" dedi. Reformla çok önemli açılımlar getirdiklerini aktaran Acar, emekli maaşlarında geriye gidiş anlamında bir durumun bulunmadığını ifade etti. Başkan, çalışma hayatına yasa öncesinde girenlerle yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra çalışmaya başlayanlar arasında bir farklılık olacağını anlattı ve, "Emekli olmuş kişilerle ilgili emekli maaşlarının düşmesiyle ilgili bir durum söz konusu değil. Yasanın kabulünden önceki dönemde çalışanlar olduğu için o dönemdeki çalışmalarla yasanın yürürlüğe girdikten sonraki çalışmaların ikisinin bir arada değerlendirileceği emekli maaşlarının buna göre belirleneceği bir sistem var. Bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra sistem içine girmişseniz değişiklikler söz konusu olabilir" diye konuştu.

KADINLARA DOĞUM BORÇLANMASI İMKANI

Başkan Acar, erkeklere tanınan askerlik borçlanmasına benzer çalışan annelere doğum borçlanması kolaylığı getirdiklerini söyledi. Buna göre 2 çocuk sahibi olan anne çalışmadığı 4 yılı borçlanabilecek. Sigortasında oluşacak açıkları taksit imkanıyla doldurabilecek. Bu uygulamadan 1 Ekim öncesinde doğum yapan anneler de yararlanabilecek. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında birleştiğini dile getiren Acar, il ve ilçelerde kurulan sosyal güvenlik merkezleriyle vatandaşların ayağına hizmet götürdüklerini aktardı. "SGK etkin ve verimli çalışan bir kurum oldu" diyen Acar, üvey evlat muamelesi gören Bağ-Kur'luların yeni haklara kavuştuğunu hatırlattı. Esnaflar için basamak sistemini kaldırdıklarını kaydeden Başkan, "Esnaflar 3 aylık süre içinde sigorta il müdürlüklerine gelerek kendi beyanlarını yapmaları gerekir. Kendi iradeleriyle prim matrağını belirleyebilirler" diye konuştu. Acar, Bağ-Kurluların sağlık imkanlarından yararlanmaları için 240 gün prim yatırmaları gerekirken artık 30 gün yettiğini vurguladı.

HASTALARA MÜJDE: 7 DALDA ÖZEL HASTANE ANLAŞMASI

Öte yandan özel hastanelerin ve vatandaşların merakla beklediği branş bazlı anlaşmalar da sonuçlandı. SGK Başkanı Fatih Acar, SGK ile anlaşma yapmayan özel sağlık kuruluşlarıyla branş bazlı anlaşma yaptıklarını müjdeledi. Hastanelerin talepleri doğrultusunda anlaşmaların hazırlandığını dile getiren Acar¸ "Bizimle anlaşma yapmayan hastanelerle kalp damar cerrahisi, diyaliz, organ nakli, radyasyon onkolojisi, tıbbı onkoloji gibi yedi ayrı dalda anlaşmaları hazırladık. Önümüzdeki haftadan itibaren hayata geçireceğiz" bilgisini verdi. Hastanelerin anlaşması olmasa bile bu branşları olan hastanelere sigortalı hastaların gidebileceğine dikkat çeken Acar, "Özellikle organ nakli gibi önemli operasyonları iki üç özel hastane yapıyor. Bu hastaların mağdur olmaması bakımından bu müjdeyi vermiş oluyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren hayata geçireceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber