Ameliyathane kapısını en çok hangi sağlık personeli açıyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da özel bir hastanede yapılan araştırmada, operasyon sırasında ameliyathane kapılarını en fazla anestezist ve anestezi teknikerlerinin açtığı belirlendi.

Acıbadem Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Direktörlüğü Eğitim ve Gelişim Departmanı tarafından ''Geleceğe Bakış Projesi'' kapsamında açılan Yaz Staj Programı'na katılan öğrencilerin hazırladığı projeler arasında ikincilik ödülü Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğrencisi Serpil Dedeşin ve arkadaşları tarafından hazırlanan ''Cerrahi Operasyon Sırasında Ameliyathane Salon Kapılarının Açılıp Kapanma Sayıları ve Nedenleri'' başlıklı araştırmaya verildi.

Cerrahi operasyon sırasında ameliyathane kapılarının birçok nedenle sık sık açılıp kapandığı belirtilen araştırmada, cerrahi servislerde enfeksiyonların yüzde 38'nin ameliyathaneden kaynaklandığına dikkat çekildi.

71 cerrahi operasyonun takip edildiği araştırmada, ameliyathane kapılarının 1823 kez açıldığı belirlendi. Ameliyathane kapılarının, 569 kez anestezist ve anestezi teknikleri tarafından açıldığı saptanırken, kapıların, 71 kez doktorların, 210 kez de ziyaretçilerin girişi nedeniyle açıldığı saptandı.

Ameliyathane kapılarının 132 kez sterilizasyon istemi, 87 kez depo istemi, 162 kez personel istemi nedeniyle açıldığı, ayrıca 127 kez salon dışına malzeme ve araç çıkartılması, 234 kez salon içine malzeme ve araç alımı için açıldığı, 535 kez ise diğer nedenlerden dolayı açıldığı belirlendi.

OPERASYON TÜRLERİNE GÖRE

Operasyon türlerine göre en fazla ameliyathane kapısının yüzde 27 ile kadın hastalıkları ve doğum operasyonlarında, yüzde 24 ortopedi operasyonlarında açıldığı ortaya çıktı.

Araştırmada, operasyon süresine göre ameliyathane kapı açılma sayısı da saptandı. En fazla kapı açılma sayısının bir saatlik cerrahi operasyonda, en az kapı açılma sayısının ise 35 dakikalık operasyonlarda olduğu saptandı.

SIK KAPI AÇILMA ENFEKSİYON NEDENİ

Ameliyathane kapılarının sık açılıp kapanmasının enfeksiyon nedeni olduğu ifade edilen araştırmada, sağlık personeli arasında etkin iletişimi sağlamaya yönelik çağrı cihazları kullanılmasının ameliyathane trafiğini azaltacağı, ayrıca operasyonlar sırasında sterilizasyon ve depo istemi gibi ihtiyaçların ameliyat salonu içine alınması sırasında kapı açılmasını önlemeye yönelik salonun ön kısmına pencere açılması önerildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber