Okullarda uyuşturucu araştırmasına izin yok

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Kasım 2008 18:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) kötü alışkanlıklar ve uyuşturucu madde kullanımı konusunda, okullarda araştırma yapılmasına izin vermemesi tepkilere neden oldu

İstanbul'daki Bağımlılık ve Tedavi Merkezi (BATEM) kurucusu Doç. Dr. Kültegin Ögel, yasağın bağımlılığın önüne geçmediğini, aksine tedavide gerekli verileri ortadan kaldırarak çözümsüzlüğü dayattığını savundu. Doç.Dr. Ögel, 2004 yılından bu yana okullarda ecstasy kullanımında yüzde 287'lik artış olduğunu ileri sürdü.

Kuşadası'ndaki 13'üncü Ergen Günleri'nde konuşan BATEM kurucusu ve Acıbadem Sağlık Grubu Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Kültegin Ögel, MEB'in 2004 yılından bu yana okullarda uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili araştırma yapılmasına izin vermediğini, bu durumun son derece olumsuz sonuçlar doğurduğunu ileri sürdü. Tüm Avrupa ülkelerinde, okullarda bu tür çalışmaların yapıldığını, devlet tarafından ciddi ölçüde desteklendiğini ve sorunun çözümünde de bilimadamları için rehber olduğunu aktaran Doç. Dr. Ögel, ?Ancak ülkemizde en son 2004 yılında bir araştırma yapılabildi. O tarihten sonra, MEB izin vermediği için okullarda çalışma yapılamıyor. Araştırma yapılmasını yasaklayarak madde bağımlılığının önüne geçileceği zannediliyor. Araştırmalarda madde ismi geçerse gençler olumsuz etkilenir diye düşünülüyor. Ancak, siz sormasanız da uyuşturucu madde zaten okul çağında kullanılıyor ve yaygın. Bu maddeler basında, TV'de her gün ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Geçmişte intiharları sormak yasaktı, şimdi madde bağımlılığını. Ama çözüm değil? diye konuştu. Devletin akademisyenlere güvenmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ögel, ?Okullardaki veriler tespit edilemediği için önleme ve tedavide sağlıklı bir yöntem ortaya konulamıyor. Devletin akademisyenlere güvenmesi gerek? dedi.

ECSTASY KULLANIMI YÜZDE 287 ARTTI

Doç. Dr. Ögel, BATEM ve çalıştığı kurumda gençler üzerinde yaptıkları araştırmalardan örnekler verirken, uyuşturucu maddeler içinde ecstasy türü hapların kullanımının 2004 yılından bu yana yüzde 287 arttığını ileri sürdü. Doç. Dr. Ögel, ?Damar içi ilaç kullanımı Avrupa ortalamasının çok üstünde. Bu tablo ileriki yıllarda bu yöntemden kaynaklanan hastalıkların yaygınlaşacağını gösteriyor. Esrar kullanımında yüzde 75, ecstasy kullanımında da yüzde 287 artış var. Bunun yanında kampanyalar ve yasaklamaların etkisiyle tütün maddelerinin kullanımında gerileme var. Bu tablo gençlerin okul başarısını ciddi oranda düşürüyor. Uçucu madde kullanımında da kızların oranı erkeklerden fazla? diye konuştu.

Parçalanmış ailelerin çocuklarının kötü alışkanlık edinmeye daha yatkın olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ögel, ?Disiplinsiz ve kontrolsüz aile çocukları daha fazla madde bağımlısı oluyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber