İŞKUR'un kursları hem meslek öğretiyor hem de para kazandırıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Kasım 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek öğrenirken para kazanıyorlar

İşsizlik, ülkenin en büyük problemi. Küresel ekonomik kriz sebebiyle pek çok şirket işçi çıkarmaya başlarken işsizlere müjde gibi bir haber geldi. Türkiye İş Kurumu (İşkur), işsizlere yönelik mesleki eğitim kursları açmaya başladı. Kursiyerler meslek öğrenirken, bir taraftan da aylık 264 YTL maaş alıyor.

Program kapsamında şimdiye kadar 26 bin kişiye maaşlı meslek eğitimi verildi. Kurumun hedefi 100 bini geçmek. Mesleki eğitim kurslarıyla, iş bulmakta zorlanan kişilere nitelik kazandırılması amaçlanıyor. Ayrıca sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı ara eleman ihtiyacının da karşılanması hedefleniyor. Bu amaçla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 300 milyon yeni liralık kaynak ayrıldı. Projeye Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversiteler de destek veriyor. Kurslar, türüne göre 3 ila 6 ay sürüyor. İşkur il müdürlükleri tarafından düzenlenen aktif işgücü yetiştirme programlarından, işsiz durumdaki herkes faydalanabiliyor. Katılabilmek için tek ön şart ise İşkur'a kayıtlı olmak.

4 ay önce başlatılan projede şu ana kadar 26 bin kişiye meslek eğitimi verildi. Bu kişilerden yaklaşık 10 bini iş sahibi oldu. Proje kapsamında her yıl 100 bin işsizin eğitilmesi amaçlanıyor. Kursa katılanlara, günlük 12 YTL ücret ödeniyor. 22 gün üzerinden hesaplandığında, her bir işsiz kursa katıldığı için aylık 264 yeni lira alıyor. İşkur'un eğitim programlarına katılan kursiyerler, sağlık güvencesine de kavuşuyor. Kurs süresince iş kazası veya meslek hastalığına yakalanma gibi durumlarda, tedavileri devlet tarafından ücretsiz yaptırılacak. Projenin finansmanı İstihdam Paketi'ne konulan bir madde ile İşsizlik Fonu'ndan karşılanıyor. Bu düzenleme ile İşkur'a, iş bulma, danışmanlık hizmetleri ve mesleki eğitim hizmetleri verilmesi ile işgücü piyasası araştırma çalışmaları görevi verildi. Bu kapsamda yapılacak giderler İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Bu giderlerin yıllık miktarı, işsizlik sigortası primi olarak bir önceki yıl içinde Fon'a aktarılan devlet payının yüzde 30'unu geçemeyecek. Bu oranı yüzde 50'ye kadar çıkarmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Öte yandan İşkur, işsizlik ödeneğinden yararlananların eğitimine yönelik hizmetler için bu sınırlamayı dikkate almadan harcama yapabiliyor. Türkiye'nin en temel sorunların başında gelen işsizlik, hükümetin de öncelikli gündemi. Halen 2,5 milyondan fazla kişi iş arıyor. İş arayanların büyük kısmını 'niteliksiz eleman' olarak tabir edilen mesleki eğitimi bulunmayanlar oluşturuyor. İşkur'a kayıtlı işsizlerin yüzde 58'i ilköğretim, yüzde 30'u lise ve dengi okul, yüzde 12'si de üniversite mezunu.

İşsizlik rakamları bir türlü düşmüyor

Yıl Oran(%)

2001 8,4

2002 10,3

2003 10,5

2004 10,3

2005 10,3

2006 9,9

2007 9,9

2008 9,8*

(*) Ağustos itibarıyla

40 branşta eğitim veriliyor

İşkur'un kursları, aşçılıktan bilgisayar programcılığına, takı tasarımdan satış elemanlığına kadar 40'a yakın branşta veriliyor. İl İstihdam kurulları, kent bazında araştırma yapıyor. Kurs türleri, sanayicinin ihtiyacı göz önüne alınarak belirleniyor. İstanbul, Kocaeli, Gaziantep ve Bursa gibi sanayinin yoğun olduğu bölgelerde dikiş makinesi operatörü, mekanik bakım-onarımcı, CNC tezgah operatörü ve kaynak teknikerliği gibi alanlar öne çıkıyor. Ankara gibi hizmet sektörünün yaygın olduğu yerlerde ise aşçı, satış elemanı ve özel güvenlik kurslarına ağırlık veriliyor. Antalya ve İzmir gibi illerde turizm sektörüne, Doğu ve Güneydoğu'da da tarım ve hayvancılığa dayalı kurslara öncelik tanınıyor. Kurs açılan bazı alanlar şöyle: Aşçılık, bilgisayar programcılığı, dikiş makinesi operatörü, mekanik bakım-onarımcı, deri giyim dikişçisi, kaynak teknikeri, garson, ütücü, oto boyacı, gaz altı kaynakçısı ve elektrik teknisyeni.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber