Bilgisayar, konuşmayı yazıya dökecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2008 20:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Türk teknoloji şirketi CTD Systems, bir ilke imza atarak, Türkçe konuşmaları bilgisayarda yazıya dönüştüren "dikte" yazılımını geliştirdi.

Klavyeyi ortadan kaldıracak yeni teknoloji, kullanıcının sesini bir kez bilgisayara tanıtmasının ardından devreye giriyor ve sesle bilgisayara komut da verilebiliyor.

CTD System A.Ş Ar-Ge Müdürü Çetin Çetintürk, Türk araştırmacıları ve girişimcilerinden oluşan şirketlerinin, konuşma tanıma sistemleri üzerine 8 yıldır yürüttüğü çalışmalar sonucu "dikte" isimli yazılımı geliştirmeyi başardığını bildirdi. Çetintürk, "dikte"nin bugüne kadar "dünyada yapılmış ilk ve tek Türkçe konuşma-tanıma sistemi" olduğunu belirtti.

Dikte'nin, aynı zamanda "en yüksek kapasiteli" konuşma tanıma sistemi de olduğunu söyleyen Çetintürk, "Bundan sonra Türkçe yazıları, konuşarak bilgisayara yazma imkanına sahip olunacak" dedi.

Türkçenin sondan eklemeli bir dil olduğundan kelime çeşitliliğinin çok olduğunu vurgulayan Çetintürk, "Bu nedenle bugüne kadar kimse bu konunun yanına bile yanaşamadı. Geliştirdiğimiz Türkçe konuşma tanıma sistemi, aynı zamanda dünyanın en yüksek kapasiteli, en hızlı sistemi. Algoritmalar, bugünün en modern işlemcilerini sonuna kadar kullanıyor. Hatta 4 çekirdekli işlemciler şu an yetmiyor, 16 çekirdekli istiyoruz. Çünkü insanın algılaması ve tanımasıyla yarışıyoruz" ifadesini dile getirdi.

Çetintürk, geliştirdikleri sistemin bir kelime kökünden 16 milyon kelime türetebildiğini, 25 bin kökü tanıyabildiğini, teorik kelime kapasitesinin de 300 milyar dolayında olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber